27 октомври, 2007

Учителите: цената на морала

Учителите получиха своето. Почти. Следващия юли ще взимат с около 100 лева по-малко, отколкото искаха.

При подписване на споразумението между Министерски съвет и стачниците обаче се прави един компромис, който някак синдикатите деликатно отбягват да коментират. Процентът от брутния вътрешен продукт, който учителите поискаха за образование, бе 5. Държавата обаче дава 4.2% - минимално увеличение от сегашния.

Съгласието на учителите с това споразумение означава, че лозунгите как се борят за по-добро образование на децата в България, са били кухи. Искали са – с основание – повече пари за труда си. Останалото е било една мащабна форма на популизъм, с което да се оправдае единият месец, изгубен за учениците. Изводът е, че в крайна сметка учителите и критикуваните от тях управляващи, не са чак толкова различни. Говори се едно, а мотивите зад действията са други. Това е урок, който малцина ще усвоят. До следващата стачка...

6 коментара:

Анонимен каза...

Учителите съвсем не са получили своето. Не само това, ами нищо не са получили. Освен празни приказки и просташко пренебрежително отношение към тях от страна на правителство, министерства, миснистри и други политици. Това не ми се вижда основателна причина за прекратяване на стачката. Напротив.

Анонимен каза...

Именно, затова ако се съгласят, това означава, че истинските им мотиви са били само и единствено повече пари.

Анонимен каза...

Ми те хората пари искаха. Престъпление ли е да взимаш заплата, която поне режийните да ти покрива за месеца?

Nik каза...

Разбира се, че учителите имат право на по-високо заплащане. Моите проблеми с исканията им са два:

1. Те сикат много и веднага, след като 18 години мълчаха и търпяха. За жалост държава като България едва ли има възможност изведнъж да промени коренно живота на част от своите граждани. Ние сме бедна държава, пари няма. Исканията трябва да са разумни, а не лозунгови.

2. Учителите твърдяха, че се борят не само за по-високо заплащане, но и за повче пари за образованието в името на бъдещето на децата и държавата. Втората тема някак изчезна и те безропотно приеха значително по-малкото пари, които държавата ще изразходва за образование догодина. Следователно тя е била само парадна маска на същинските искания.

Анонимен каза...

Парадна маска са ташаците ти! Много ясно, че след като не им дават никакви пари, учителите ще свият исканията си до най-необходимото, което към момента е заплатите им. МС не им дава заплати, какво остава за други пари...
Янко Такев

Nik каза...

Ташаците ми не са парадна маска, а извор на любов.