20 септември, 2010

За циганите и отрицанието

Преди няколко дни президентът Първанов реагира остро на бележката на френския посланик, че в България трябва да има министър по проблемите на ромите. На пръв поглед реакцията му е адекватна - менторският тон на Етиен дьо Понсен вероятно излиза политическата коректност, на която то-о-олкова се държи в последните десетилетия. Всъщност обаче изказването на Първанов е популистко - президентът би трябвало да е напълно наясно какво и колко е направено за просволутата "интеграция на ромите". Нищо! Иначе се разтягат безкрайни словесни локуми на тази тема, дотолкова, че изразът е станал тотално клише.В България почти всичко е криво-разбрано, та и с циганите е същата работа. Прощаваме им че крадат ток и чупят витрини като им го спрат, ама си затваряме очите когато дойде време реално да се работи с тях. За две десетилетия се изляха немалко пари, които имаха ефекта на наливане на тънка струя в продънена каца. Освен че започнахме да наричаме циганите роми, друго комай не се промени. В обществото има омраза към етноса, обусловена от неговото социално поведение, обусловено от лошите социални условия и липсата на образование, обусловени от държавната политика, обусловена от "по-важните" и "по-спешните" проблеми на страната. Накратко, у нас няма адекватна институция, която не просто да заявява, че се заема с проблемите на ромите, а реално да ги решава. Та в тоя случай идеята за министерство на малцинствата изобщо не е лишена от смисъл. Камо ли от основание.

Президентът Първанов би трябвало да е наясно с това. Особено след като преди години вестник "Стандарт" усилено спекулираше с презимето му - Седефчов. А самият факт, че бащино име с цигански привкус може да е повод за вестникарски атаки, били те и на махленско ниво, показва, че проблем има. Но Г. Седефчов Първанов предпочита да казва онова, което хората искат да чуят, а не да решава реални проблеми. Което за фасадна институция като президентската върви, но за човек, явно заинтересован от по-дейни постове в държава, подобно политическо поведение не е добър ход.

4 коментара:

Анонимен каза...

Нема нужда от министерство,едно време Хитлер е правил такива неща.Според мен на ромите(в превод човеците) им трябва отделна държава с висока ограда и бодлива тел на границата.

Ден каза...

Преди време работех по един НПО проект с няколко училища. В едното имаше циганчета. Цитирам директорката им:

"Те са едни от най-добрите ми ученици и се стараят толкова много! Но в 4-ти клас идват майките им, казват ми, че нямат пари за ботуши и си ги прибират..."

Това описва много точно проблемът и голяма част от решението.

Иван каза...

Проблема - да. Но не и решението.

Негативното отношение у останалата част от населението няма да се промени докато тези наши съграждани гледат на държавата само като източник на социални помощи, докато села и квартали остават без ток, телефони и капаци на канализационни шахти и докато има места, където нощем хората ги е страх да заспят.

Те не са най-виновни, че нямат образование, трудно си намират работа и имат нисък социален статус. Но и ние не сме. Работа на държавата е да намери начин циганчетата да ходят на училище и след време да станат нормални хора, а не аутсайдери. А до тогава да се погрижи тези, които ползват "правата" си да да получават помощи като социално слаби да не притесняват и не нарушават правата не останалите, от чиито джоб идват тези помощи. Лесно решение на проблема няма, но не може заради няколкостотин хиляди гласа по време на избори тази прослойка да се усеща безнаказана. И наистина е време държавата да се заеме с проблема, защото още 15-20 години и нещата ще излязат от контрол.

George Clydesdale каза...

Внимание всички, за да Clydesdale ЗАЕМИ,

Имате ли лош кредит? Имате ли нужда от пари, за да плащат сметките? Имате ли нужда да се започне нов бизнес? Имате ли незавършен проект на ръка поради лошо финансиране? Имате ли нужда от пари, за да инвестират в някои области на специализация, която ще ви ползва? и не знам какво да правя? Ами вие сте на правилното място и ние сме тук, за да осъществи мечтата си да дойде до реалността, ние предлагаме лични, бизнес кредити, комбинирани кредити, студентски заеми, заеми консолидация и толкова повече [сигурни и необезпечени]. Ние даваме заем с нисък лихвен процент от 3% Така че не ни посетите сега чрез {Clydesdaleloancompany@yahoo.com или Clydesdaleloancooperation@hotmail.com} или Тел: (347) 708-8926 или посетете нашия сайт HTTP: // georgeclydesdaleloans. bravesites.com/

Благодаря за съдействието
Джордж Clydesdale ...