26 април, 2009

Портрет на една дама

"Романови - краят на една мистерия" е книга на десетина години, чието ново издание съвпада с документалното разследване на предаването "Ясновидци" за една любопитна теза - че в българското село Габарево живее и умира последната руска принцеса.



Факти и догадки:

ХХ век е изпълнен със събития, белязали човечеството. Много факти от историята на века и до днес остават недоизяснени. Една от най големите мистерии столетието е свързана с последната управляваща династия в Русия. В началото на 1918 година, месеци след Октомврийската революция Николай Романов, последният руски цар, е принуден да абдикира. Западните страни и роднините на Романови в Англия и Гърция не пожелават да приемат царската фамилия и по този начин ги обричат на смът.

На 17 юли 1918 година цялото царско семейство, изолирано в къща в Екатеринбург, е екзекутирано от червеноармейците. В приземната стая всички единадесетима Романови, плюс другата група - прислугата, която остава с тях до последния час, загубват животите си. След екзекуцията телата са прекарани с камион, разсъблечени са до голо и се претърсват успешно за зашити в дрехите скъпоценности. Това става до изоставена шахта – хвърлят телата там. Носи се мълва, че това място е несигурно. Изваждат телата от водата и ги изгарят.



Дотук са фактите. Ето и теориите:

Според официалната руска история всички членове на царската фамилия умират. По-късно обаче се появяват съмнения, че всъщност две от децата на Романови – престолонаследникът Алексей и тогава 16- годишната принцеса Анастасия, са спасени.

Има исторически данни, но не и доказателства, че няколко дни след екзекуцията кораб с белогвардейци отплава от Русия. Години по-късно един от тях, Петър Замяткин, споделя, че е трябвало да посрещне царски пратеник. Той се среща с момиче и момче на възрастта на Анастасия и Алексей. При отплаването на кораба червеноармейците откриват огън и момичето е ранено по врата и бузите на лицето. Корабът обаче успява да отплава в неизвестна посока.
Още през 20-те години слуховете за спасението на Алексей и Анастасия се засилват. Смята се, че Алексей умира. Има няколко жени, които претендират, че са изгубената принцеса Анастасия. Най-известните от тях са Анна Андерсън и Евгения Смит. И за двете обаче има доказателства, че са измамници, търсещи достъп до скритото наследство на фамилията Романови.

Изследователите твърдят, че в западните банки Николай II има милиарди долари и че трябва да име лъженаследница, чрез които да се докопат до тези несметни богатства.

Елеонора Крюгер

Това е името на тайнствена дама, която пристига в казанлъшкото село Габарево в началото на 20-те години. Придружена е от немалка свита мъже, които обаче често третира като телохранители или слуги. Появата й е предхождана от заселването на руския лекар Алексеев, за който впоследствие тя се омъжва под натиск на обществеността в Габарево. Семейният им живот става повод за коментари заради често пренебрежителното и грубовато отношение на Елеонора към него. Пред медицинска сестра доктор Алексиев споделя: "Аз имам съпруга, но никога не съм спал с нея".



Въпреки тези отношения двамата се ползват с добро име в селото. Тя е всестранно образован човек, владееща е много езици. Нейният дом се превръща в неофициалното училище на Габарево, в което тя преподава без пари география, история, руски. Вече пенсионираната нейна бивша ученичка Кунка Стефанова си спомня: “Тя беше много добър човек, интелигентен, ерудиран. Към нея се отнасяха с голямо уважение”.

Стефанка Несторова, друга нейна ученичка, допълва: “Много често излизахме на излет с госпожа Нора, родителите ни ни пускаха с нея, доверяваха й се. Тя си носеше статив, рисуваше, а ние събирахме цветя. Учеше ни как да подреждаме саксиите и вазите. Имаше чинно почитание, стаята, където преподаваше за нас беше светая светих. Бяхме селски деца, за пръв път виждахме пиано, портрет на Пушкин. Имаше респект.”

Елеонора прави маскени балове, рисува, устройва вечеринки и литературни четения. "Обликът на селото промени тази жена" - твърдят някогашните деца от селото.



Така, в уроци и никакви спомени за миналото, преминава животът на госпожа Нора, както наричат пришълката в Габарево. Не всичко около нея обаче е толкова светло. Тя е била наркоманка, зависима към хашиша. Хората от обкръжението й винаги са бдели около нея и не са й позволявали да говори свободно. Тя е страдала от сомнамбулизъм и в това състояние е била зорко пазена да няма контакт с абсолютно никой.

Недоизяснени остават и отношенията й с още един чуждоземец, който се установява в Габарево - Жорж Жудин. Мълвата твърди, че е неин любовник или дори брат. Той издъхва през 30-те години от туберколоза и е погребан с почести от предполагаемата си сестра.

Елеонора умира от сърдечна слабост на 20 юли 1954 година, оставяйки огромна диря в съзнанието и спомените на своите съселяни. В Габрево все още говорят с почит и уважение за нея, а след смъртта й оставят празно място в читалището, запазено за нея за вечни времена.

Тайната на Елеонора Крюгер

До края на дните си Елеонора пази изключителната тайна на живота си отпреди пристигането й в Габарево. Кунка Стефанова твърди, че...: "Веднъж нещо искаше да каже, но тя имаше тайна, която криеше… Страхуваше се от комунистическия режим, почва да казва нещо и се ограничаваше…"

Според разследването на журналистката Донка Йотова, която е автор на книгата "Романови - краят на една мистерия", има причини да се смята, че Елеонора Крюгер е оцелялата принцеса Анастасия, а Жорж Жудин е царският престолонаследник Алексей.


Домът на Елеонора Крюгер

"В началото на 50-те години тук живее една австрийка – Шарлота, която след развода си отива в Калофер при детето си. Тя е била приятелка с уредничката на музея на Ботев. Там вижда снимка, на която има ослепителна прилика между царицата и Нора. Уредничката споделя с Шарлота историята на снимката."

Така започва разследване, което води до много и противоречиви резултати и една абсурдна на пръв поглед теза - че Елеонора Крюгер и Анастасия Романова са едно и също лице.

Доводи "против":

Направените ДНК-експертизи. Руската държава е признала за официални експертизите, направени през 90-те години на XX век, според които всички от царското семейство са намерили смъртта си на 17 юли 1918 година. Трябва да се отбележи обаче, че тази експертиза не е приета еднозначно. През 2007 нова експертиза потвърждава, че Анастасия е убита заедно с останалите.

Изборът на България като дестинация. Логично е наследниците на Романови да потърсят убежище в държава, в която след време биха могли да
изявят претенциите си към трона, и където имат роднини с аристократично потекло, а не в страна, в която има толкова силно руско влияние. Да не говорим, че след 1944 година България става част от комунистическия блок.

Твърденията на Елеонора Крюгер. Самата тя се определя като полска графиня, макар всичко около нея да е руско. Тя обаче никога не е изявявала претенции че е свързана по какъвто и да е начин с руската аристокрация, камо ли с Романови.


Водещият на "Ясновидци" Николай Георгиев и журналистката Донка Йотова в дома на Елеонора Крюгер.

Доводи "за":

Петър Замяткин. Това е руски белогвардеец, който живее няколко десетилетия в България. Според него няколко дни след екзекуцията кораб с белогвардейци отплава от Русия. Въпросният Замяткин споделя, че е трябвало да посрещне царски пратеник. Той се среща с момиче и момче на възрастта на Анастасия и Алексей. При отплаването на кораба червеноармейците откриват огън и момичето е ранено по врата и бузите на лицето. Корабът обаче успява да отплава. Такива белези носи и Елеонора Крюгер... Години по-късно, издъхващ в болница, Замяткин споделя пред българина Петър Петров че Анастасия е спасена и е била укрита в България и че той е бил сред хората, чиято задача е била да я опазят.



Външната прилика. Не може да се отрече, че чертите на Анастасия и Елеонора са свързани от значително сходство. Формата на веждите, носа, устните - между двете има ясно изразена прилика. В същото време професор Йордан Йорданов, изтъкнат антрополог, прави съпоствака по молба на Донка Йотова между снимки на Алексей Романов и Жорж Жудин. Според професора от сходството между формата на ушите на двамата може да се допусне, че те са едно и също лице. "Ухото е една от малкото части на човешкото тяло, които не се променят през целия живот." - твърди професор Йорданов.


Алексей Романов и Жорж Жудин

Оскъдната информация за детството на Елеонора. Тя остава няма за миналото си отпреди Габарево до края на живота си, но все пак е изпускала някое изречение пред хора от селото. Споменавала е, че е родена в охолство, че е къпана в златно корито, обикаляна е била от множество слуги и е живяла в дворец, където за нея са се грижели много квалифицирани учени. Владеела е руски, полски, немски, но последния никога не е преподавала. Като дете Анастасия е изучавала същте езици, но има информация, че не е обичала немския език. Малката принцеса е страдала от сомнамбулизъм. Порасналата Елеонора - също. Анастасия е била известна дарбата си да рисува. Госпожа Нора също е рисувала - и то не какво да е. В селото се пази нейна картина, на която е изобразен полски букет. Донка Йотова вижда в изобразените на нея цветя скрити символи. Преобладават маковете - едри, хубави, разцъфнали. Йотова ги съотнася към Мария - хубавата,задявана от войниците Мария, любимата сестра на Анастасия. На картината има също така овес (Олга), тинтява (Татяна), лайки (ромашки - Романови). Встрани пък от всички е засаден самотен синчец, на руски ваильок, царевич, който е отделен от общия букет и не е откъснат. Любопитно е, че Жорж, предполагаемият брат на Елеонора, умира от туберколоза - болест, която по клинични признаци е сходна с хемофилията. От хемофилия страда и малкият Алексей. След смъртта на Жорж, гопожа Нора го погребва с икона - традиция, която може да бъде съотнесена към обичаите за почит в царското семейство.





Рисуващата Анастасия и картината на Елеонора Крюгер

Всички спорове и догадки могат да бъдат решени с ДНК тест, който да разкрие произхода на Елеонора Крюгер и да потвърди недоказаното - че Анастасия и госпожа Нора са едно и също лице. При всички положения изследването на живота на Елеонора Крюгер може да бъде само от полза не само за Габарево, но и за цяла България. Независимо дали Елеонора е или не е Анастаси, тя очевидно е свързана по някакъв начин с влиятелни руски фамилии.

Елеонора умира с думите: “В един от спомениците ми беше написала – за да бъдеш щастлива, бъди доволна от това, което имаш.”

Историята продължава...

3 коментара:

Димитър каза...

Признавам, че серията от "Ясновидци", посветена на тази история бе изключително сполучлива. Историята като цяло е фактологично изпипана. Баща ми, гледайки предаването, сподели, че от години се е говорило из Старозагорско за тази история, още от времето на тоталитаризма.
Поздравления към екипа на предаването за сполучливата история и най-вече за такта, с който я популяризираха. Надявам се искрено да има продължение и потвърждение на тези хипотези!

Анонимен каза...

Някъде бях чел, че според друг учен ДНК анализите направени от руснаците са фалшификация. Той твърди, че Романови имат 4 500 кг. злато в европейски банки. Руската федерация, не би имала полза да се разбере, че Анастасия е живяла в България (ако това е така), защото би трябвало наследството им да иде в полза на нашата държава. Затова Русия измислила това с ДНК анализа, за да тушира догадките около принцесата, за да може спокойно да дочакат да мине давността на наследството и да го приберат за тяхната хазна.

Анонимен каза...

Защо всички решиха, че се е спасила Анастасия. Според мен е Мария Николаевна. Анастасия е била нисичка, а на снимките Елеонора Крюгер е висока жена като Мария Николаевна. В църковната книга пише, че по време на сватбата през 1924г. Елеонора е 25-годишна вдовица. 1924 - 25 = 1899г. - рождената година на Мария Николаевна