07 април, 2009

Изборна еквилибристика

Предложенията за промени в изборния закон, включващи идеята за вдигане на прага за влизане в парламента за коалиции на 8%, са показателни за много неща в политиката. И пораждат няколко въпроса:

1. Защо? Каквото и да твърдят от ДПС и БСП, "избистрянето" за подобни идеи прилича много повече на мерки, взимани срещу конкретни политически опоненти, отколкото на желание за корекции на един недомислен закон. Между другото, приет с голяма част от гласовете на същите лица от политическата сцена. Това е като състезание, в което единият отбор може да променя правилата когато си поиска според изгледите за победа. Няма място за fair play.

2.Кога? Съставът на кабинета на тройната коалиция се утвърди като правителство, което взима скоростни, често неадекватни и на моменти истерични решения в последния момент. Дори да приемем че подбудите за конкретно тези изборни промени са кристално чисти и помислите на вносителите им са чисти като на девица, хей, докосната за първи път, остава въпросът защо те се предлагат буквално седмици преди самия вот. Остава усещането за несигурност, неувереност и закърпване на нещата в последния момент. Подобни промени приличат на ремонтирана софийска улица - около събитието се шуми много, материалите са некачествени, поставят се набързо и имат краткотраен смисъл. За жалост това се отнася до значителна част от политическите решения взети в последните години.

3.С какъв ефект? Живеем в държава, в която доверието към политиката и политиците се срива, апатията към изборите се засилва и мнозина отказват както да вземат участие в настоящия политически живот, така и да полагат усилия нещо в тази сфера да се промени. Подобни ненавременни и подбудени от съмнителни мотиви законодателни актове (или опити за такива) допринасят единствено за все по-вулгарното отношение на хората към властта. Ако все още са останали единици гласоподаватели, които хранят илюзии че политическата върхушка и управляващите партии обслужват нещо различно от собствените си интереси, то подобни решения би ги разколебала - в най-добрия случай.

А дали подобна апатия не е търсен ефект?

Няма коментари: