09 април, 2009

Политическо сметище: Бате Бойко и Мистър Пропър

Станишев ще спасява София от болести, плъхове, хлебарки и зарази, които се разпространяват в столицата от отпадъчна лавина, защото общината не може да се справи със Заплахата. Бойко Борисов пък разправя как в София е чисто като в една същинска Европа и проблем ня-ма. Това се точи вече няколко дни по вестници и телевизии, интернет и неформалните форуми тип градския транспорт, парковете и фризьорските салони. Драма голяма!

Истинската драма е в празнословието на двамата политици - единият премиер без трудов стаж на друга позиция, другият кандидат-премиер с противоречив стаж на разни места и за разни хора. И двамата вече ми причиняват главоболие, замеряйки се денонощно с празни приказки, изпаднали в някаква перверзна логорея. И двамата говорят много и все глупости.


Премиерът: Сергей се пъне да види смъртноносно бедствие в София. Снимка: actualno.com

Сергей придоби срамния навик да вижда всяка критика към него и правителството като: А)безпочвена; Б)политическа атака или В) скрита похвала, която лошата преса и неподготвената опозиция тълкуват превратно. Ето защо свръх-изострените му сетива към софийския боклук (в речника му се прескачат "бедствие", "провал" и "София никога не е била толкова мръсна") са подозрително активни. Как остана глух и сляп за десетките издънки и корупционни практики в собственото му правителство, но пък обонянието към смрадта от болука е толкова чувствително, не е ясно. Слушам го как ще долети като един Супермен, само че по екс-съветски модел, та ще "спасява животи". Може и "танковете да дойдат" на помощ. Всичко му е наред на премиера, че поема и кметски ангажименти... седмици след като пика на действително съществуващата криза отмина. Всичко това отново бие на предизборни трикчета, ама от онези евтинките. И сигурно тези номерца вървят сред по-простоватото население - основен избирател на приятелите му от ДПС и оказващо значителна подкрепа на собствената му партия.


Кметът: Бойко Борисов се пъне да види София като Виена

От друга страна е бат' Бойко. Висок, бръснат, със светли очи. Тези очи виждат различно от очите на останалите хора. През неговия поглед София блести с чистотата ту на Виена, ту на Страсбург. Ако Станишев обрисува несъществуващ отпадъчен Армагедон, то Борисов не вижда очевидното - че макар да не ходим по килим от боклуци, хигиената в София е далеч по-близо до Ориента, отколкото до Запада. В такива ситуации Борисов започва да се инати като малко дете, което тропа с крак и си настоява своето. В подобни моменти започват световните конспирации, чиято единствена цел е да самотират ГЕРБ и него в частност.


Кристалната чисгтота на Студентски град в разгара на кризата. Снимка: http://zhelev.there4you.org/

Докато Борисов е застанал сред боклук и му е чисто, а Станишев се изживява като мистър Пропър (с него, ако не помните, е хем по-чисто, хем по-лесно и след помощта му е чудесно), смрадта на сметището, в което се е превърнало политиката, далеч прекрачва столични квартали като Студентски град, Мусагеница и Дружба. Тя се стеле над цялата държава в същия момент, в който Станишев и Борисов са сред най-одобряваните лидери сред населението. Отпушете си носовете, уважаеми съграждани. Че инак ще ни смърди още дълго.

Няма коментари: