14 януари, 2008

"Великолепната шесторка"

Това е новото предаване на бТВ, в което шест певци и шест популярни личности пеят в името на една кауза, за която си заслужава да се говори. И затова ще поговорим тук...


Снимка: Mediapool

Добре дошли. Това е България, 2007 година. Мястото: село Могилино, област Русе. Проблемът: добре ремонтираният, обзаведен с басейн дом за деца с увреждания, в който всичко е много хубаво... но и много страшно. Тук живеят почти 70 деца с различни увреждания, различни проблеми и различни нужди. След документалния филм на британския режисьор Кейт Блюет истината зад свежо боядисаните стени е страшна. Оказва се, че единственото, което тези деца получават, е покрив над главата си. За тях няма специални грижи. За тях няма медицинска помощ. За тях няма нежност и милувка. За тези деца има само живот, в който се отброяват миговете до една мъчителна, грозна, вулгарна смърт.


Снимка: Wikipedia

Средната продължителност на живота на тези деца е четири години. Четири години, в които липсата на каквато и да физическа и умствена активност ги заклещва в един безкраен ритъм на поклащане и неясни бъртвежи. Четири години, в които едно дете без зрение се превръща в полусъщество с тегло под 30 килограма; в които счупените крака се лекуват с обикновено мазило, а единственото момиче, което изговаря някакви думи, потъва в олигофренично мълчание.


Снимка: Wikipedia

Тези, които са много болни и тези, които са почти здрави, получават едно и също – и се превръщат в едно и също – хора, у които човешкото все повече се губи. Най-страшното е, че тези деца не са се родили така. Най-страшното е, че през няколкото къси и болни години от своето пребиваване на този свят те не са усетили и не усещат топлината на най-хубавото нещо в него – обичта. Да, те не живеят, а чакат да умрат. Всъщност не те, а всички останали край тях. И това е една ужасна присъда за нашето общество и за всички нас. Така живеят изоставените деца на България.


Снимка: Wikipedia

Остава един простичък въпрос: какво избираме... Да ги оставим да умрат или да им помогнат да живеят – по този начин! Ако сте направили своя избор, изпратете смс на номер 1021 за всички мобилни оператори. Банковата сметка, на която можете да дадете своята подкрепа за децата е IBAN: BG10 FINV 9150 5300 1786 92.

13 коментара:

Анонимен каза...

Браво за благородната идея(въпреки че по стара българска традиция се съмняваме,че някой прави шоу без да търси кинти в това),но не разбирам защо в чисто музикално отношение шоуто трябва да е "Златния орфей"среща мераците на "Евро BG визия"?! Ясно е,че таргет аудиторията трябва да е много широка за да има повече sms-и,но е ясно и,че феновете на В.Маринов(разбирай бабичките) няма да пуснат sms просто защото нямат парички. Защо тогава трябваше да каните бастун като него и по този начин да отблъснете огромната младежка аудитория ,която пуска 90% от sms-ите във всички риалити формати? Мисля ,че един по-21 век каст от музиканти щеше да превърне шоуто в tv бум по гледаемост и ефективност.Собствено аз ще пусна sms заради децата ,но на шоуто няма да обърна никакво внимание поради крайно безинтересните участници.

Анонимен каза...

шоуто е великолепно не само заради каузата,за която се бори, но и защото е ИСТИНСКО шоу! Емоционалност, страст, безкористност, милосърдие, доброта, любов! Всичко това го има и то е ЧОВЕЩИНАТА.

Анонимен каза...

С този формат виждам малко светлина и топлина в тъмното ни ежедневие и в безчуствените ни души. Подкрепям всяко подобно начинание, изглежда ми по-удачно и от Българската Коледа. Би ми се искало това благородно, приятно и красиво шоу да е постоянно, а не еднократно.

Анонимен каза...

Аз пък тук хич не подкрепям - не защото няма да се събере някой лев, а принципно. Защото така работа не се върши. Не ми е жал да дам от това, което имам, както и на много други не им е жал; но така ония дето трябва ИЗОСНОВИ да се погрижат за нещата, се успокояват и си карат по тяхному. Ей това не мога да го понасям, нито искам. Правителството нямало пари ли?? Хаа. Виж ми окото. Душа няма правителството, и елементарно чувство за отговорност, не пари. А децата наистина са в трагично и срамно (не за себе си) положение. НО само в тоя дом ли?? И само децата ли?? А всички други безсрамно занемарени "домове" за хора, отхвърлени по тази или онази причина?? Какво ли става с тях, освен дето не стана да са и те известни??
Цялата работа е по-глобална от 1 единствено потрисащо място и от колкото и да е концерта, така мисля...

Nik каза...

Разбира се, че нищо не не оправдава бездействието на държавата. Но по-важното е, че нещо, макари малко, се прави! Всеки човек има собствена стойност и ако се помогне дори само на едно дете, от кампанията има смисъл.

Анонимен каза...

защо господата управляващи не се сещат, за тия деца?те са наши деца!защо само по Коледа се сещат да дадът някой лев? искрено подкрепям този формат и се надявам повече хора да помогнат на тези деца, да имат едни нормални условия на живот.

Анонимен каза...

mnogo blagodarja na vsi4ki koito sa komentirali temata!!!za vsi4ki ve4e e jasno 4e tova e edna nova pokazna akzija kojato otnovo shte si ja provedem po orientalski!!!ZASHTO?Zashtoto vsi4ki tija deto gi sprjagame za blagodeteli otnovo shte sa vuv purvite redizi!!!Sled tova tozi otruden narod otnovo shte se napune za da izmie srama ot imeto BULGARIA.Hora blagodarja vi zashtoto pak vie shte opuvate kai6a i pak tija deto vseki den im gledame muzunite pak shte oberat lavrite!!!Dobre che ima hora kato vas da ste maksimalno otgovorni i vinagi da ponasjate tejestta na subitijata!!!vie im napravihte komunizma sega i kapitalizma samo nikoga njama da ste dobre!!!imashe edno vreme edin MIRON IVANOV.Toj gi slagashe vsi4kite TIJA vuv djoba si!!!Toj kaza edni slova koito shte vi napisha po kusno trjabva sus zlatni bukvi da se zapishat zashtoto sa chisto zlato!!!ako ne beshe toj mnogo hora shtjaha da sri4at demokracijata!!Pametta oba4e na njakoi e mnogo kusa!!!!jalko che dnes ne vijdam hora erudirani kato nego.ina4e paljachovci kolkoto si shtesh!!!KLOUNADATA OBESHTAVA DA PRODULJI DOKATO NARODA SE VURNE KUM IZKONNITE SI ZENNOSTI!!!AZ VSE PAK VI BLAGODARJA!MOJE NE6TO I DA NAU4ITE SLED TOZI KOMENTAR!!!ISKRENNO VA6!!!

Анонимен каза...

Това, което направи BTV е прекрасно, прекрасно до толкова зада докажем, че в България има човещина. Но защо, защо трябва да се успокояваме, защо трябва да поправяме грешките на тези , които седят безсрамно в парламнета. Къде е тяхната отговорност, че ние като граждани на тази държава сме им доверили едно нещо - да се грижат за изоставените деца , а те и това неправят. Малко е да се каже СРАМ. Няма думи, които да опишат нехайството на държавата. Аз като добър гражданин имам отговорност да плащам данъци с които да подпомагам такива домове, къде са парите ни. Надяваме се тази държава да подпомага "уж" и нас като обикновен човек, но невярвам . Та тя /държавата/ не се справя с тези нещастни деца , а с нас ли? Кой и кога ще потърси отговорност? Защо трябваше да дойде чужд екип за да ни изкара истината на яве. Благодаря на "Великолепната шесторка", че направиха това. Нека се замислят всички тези ,които седят там горе по върховете и да знаят , че рано или късно някой ще потърси отговорност за немърливостта им

Анонимен каза...

Тази вечер за първи път гледах предаването,защото нямам време да гледам телевизия.Да изпратиш 1 смс не е нищо,но тези,които трябва да се грижат за децата стояха в публиката и се радваха.На какво?Че винаги има някой друг да помисли за хората с проблеми и за това на тях не им се налага,а всъщност хората,които изпращат пари не са в завидно положение.Докъде стигаме така?Има измислена благотворителност,която масово обижда хората,а управляващите си копуват нови къщи и си бъркат в носа(с извинение за израза).

Krasi каза...

Ммммдаааа свърши...а колко неща имам да кажа...няма да ми стигне вечерта:) Ще се постарая да бъда кратък обаче :) - окончателно намразих вестник 168часа - още след първото предаване "Вел.Ш." ,някаква злобна женица направи просташки коментар на 2-ра страница за участието на Н.Свинаров в "чалга предаване"...милата ми тя...най-вероятно няма деца по простата причина ,че не би се намерил мъж,който да й ги направи:) защото е злобна,грозна и буди отвращение с манията си за величие...а колко е величава- само тя си знае... и в самотните си нощи съм сигурен,че го осъзнава...ама майната й -нека си остане сама:)) Окончателно намразих и Наско Сираков - седнал зад президента и не спря да мляска с дъвката си...ама той си е тъп по рождение и не знае че лошия дъх се маха и с миене на зъбките,не само с млящене по телевизиите :) Не ми хареса саморекламата на Рени - завалийката не пропуска да се рекламира - и най-вероятно затова беше в предаването...и затова остана последна...защото тук с цици не се печелят пари - тук се иска доброта и милосърдие:) ,Тити не пропусна предаване в което да не се разплаче...ако трябва да съм честен обаче - и аз не пропуснах предаване в което да не се разплача...не за друго...просто ми е мъчно за тези деца,мъчно ми е че са наши деца...мъчно ми е че трябваше една английска телевизия да покаже филм за тях,че да се сетим за тези малки нещастни дечица...и сега ми е мъчно...незнам защо...Свалям шапка на В.Маринов,Д.Караджов,Л.Иванова,Г.Първанов и на единия милион Българи ,които отделиха по левче за децата...Яд ме е на фирми и телевизионни предавания,които с огромни букви и цифри оповестиха колко пари даряват ,макар че тези пари не са техни -те са на нас,аз-плащам по 100 лева GSM на месец :)ама майната му :) Знам че децата в Могилино няма да се почувстват по-добре - те са толкова зле горкичките ,че и със злато да ги обсипеш им е все тая...те искат да рисуват,да не ги боли,да се хранят и толкова...пука им кой е на власт и кой колко пари е дал...грубо звучи,но е вярно. И знаете ли - нито един милионер не е пратил SMS...пратиха възрастните,бедните и състрадателните хора...тези ,които познават болката...А другите ? - Да го духат...Всичко се връща на тоя свят...чао. Мога да пиша още часове...но на кой ли му пука...важното е да има бира,жени и пари...другото е ала-бала...

Анонимен каза...

пълна глупаштина!Ами като сте решили да събирате пари,събирайте ги за бъдещето на България,не за някакви шашави.Няма детски градини,няма достатъчно старчески домове,нека се мисли трезво,не да отчитаме дейност.

Анонимен каза...

Следях редовно предаването „Великолепната Шесторка”, когато го излъчваха по БТВ, но чак сега се осмелявам да напиша коментар.Оспях да се усмеля, когато на финала на предаването Тити каза, че се радва защото всички българи ги е боляло за децата в Могилино, дори по различен начин.Но мен и другите хора, които споделят моята съдба, ни заболя много повече. Боли ме за децата от Могилино и ме боли и за себе си, защото те имат вашата подкрепа, подкрепата на цяла България. Сега и аз ви моля за тази подкрепа.Най-лошото в моя случай е, че имам огромни възмойности да развивам способностите си, да уча и един ден да мога сама да изкарвам прехраната си. Бог е решил да се родя в прекалено бедно семейство, понякога парите не стигат дори за хляб, камоли за нужните ми помагала в училище.
Не искам да продължавам да пиша, защото ме е стах да не ме помислите за измамница, но Господ ми е свидетел че казвам истината. Моля ви помогнете ми да живея по-добре…BIC код-STSABGSF, IBAN-97STSA93000014500232

Анонимен каза...

ТОВА КОЕТО ВИЖДАМ Е ТОЛКОВА ЖЕСТОТО, ЧЕ НЕМОГА ДА ПОВЯРВАМ НА ОЧИТЕ СИ. ЗАЩО СЕ ОСТАВЯ НА ТЕЗИ СТРАДАЩИ СЪЩЕСТВА ДА СЕ МЪЧАТ ДО КРАЯ? ЗАЩО КОГАТО ОЩЕ В УТРОБАТА НА МАЙКАТА СЕ ЗАБЕЛЕЖИ НЕЩО НЕРЕДНО ПРОЦЕСА НА СТРАДАНИЕ НЕ СЕ ПРЕКРАТИ? ЖАЛКО Е ВСИЧКО ТОВА КОЕТО ВИЖДАМ. НЕ МИ СЕ ИСКА НИКОГА ДА СЕ РАЖДАТ ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ И ИНВАЛИДИ. ЗАЩО НИКОЙ НИЩО НЕ ПРЕДПРИЕМА?
ВСЕ ПО-ЧЕСТО ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧВА!!!
ЧОВЕКА УБИВА ПЛАНЕТАТА, А ПРИРОДАТА
ЩЕ МУ ГО ВЪРНЕ ТЪПКАНО!!!