03 юни, 2008

Бг драма или “Отчаяни съпруги” по нашенски

Ако сте гледали сериала “Desperate Housewives” сигурно сте припознали себе си или свои близки в героите на най- скъпата сапунка в света. Концепцията на “Съпругите” е проста – всяка дама крие малко мръсно бельо в гардероба си. Създателят на шоуто Марк Чери изважда това бельо на показ вече четири сезона и по този начин превърна проектът си за нещо средно между “Далас” и “Туийн Пийкс” в една от най-гледаните поредици в историята.


Логото на "Отчаяни съпруги"

Наскоро попаднах във форума на българските майки, който можете да намерите на адрес http://www.bg-mamma.com/site/. Дотук добре. Лошото идва вътре. Защото – точно както в сериала “Отчаяни съпруги” всичко е хубаво, цветно и лъскаво на повърхността, но под нея бълбука блато.

Слава Богу, животът ми се е стекъл така, че съм срещал много интелигентни, интересни, силни и красиви жени, повечето от които спокойно могат да сложат голяма част от мъжкото население на човечеството в малкия си джоб и да го потупат поощрително. Форумите на bg mamma обаче ми показаха обратната страна на медала.


Заглваната страница на bgmamma

Навремето младите майки се събираха пред входове и детски площадки, по пейки в градинки и кафенета до шадравани, където настървено клюкарстваха на дребно. Сега тази ситуация се повтаря в интернет пространството, умножена хиляди пъти и покрита с недотам прозрачното було на интернет анонимността. Резултатът е… оглушителен. Четейки различните теми, човек почти може да чуе многообразния кудкудякащ хор на хиляди млади и недотам млади майки, вкопчени в това голямо, но чисто виртуално общество. Предимствата: там никой не вижда целулита, обеления лак, акото по неизхвърлените памперси и други малки недостатъци. В интернет все още всеки може да бъде не толкова това, което представлява, а това, което иска да представлява в очите на околните. И – най-хубавото, може да злослови на воля, без да има страх, че жертвата ще я причака зад някой панелен вход и ще я оскубе.


Desperate Housewives season 2 promo

Темите в различните подсекции на форума на българските майки варират безкрайно, като сред тях можете да откриете шедьоври от тип а на “За акуратното хранене”, чиято есенция може да се заключи в изречението “Ужас. Мъжът ми ръси салатата си около чинията, омъжила съм се за свиня!” Това и множество други откровения, които всеки може да изчете, стига да разполага с богат арсенал от време и нерви, водят до няколко много отчайващи извода… Разкрива се психопортретът на нашенските “Отчаяни съпруги”. Те по правило са усмихнати, средно образовани, средно заможни по нашите стандарти, и много, много desperate. Лошата новина: докато героините в американския сериал бършат сълзи в сатенени кърпички, стрелят със скъпи оръжия и бягат от кошмарите си с луксозни коли, нашите още са на ниво “секнене в тоалетната хареия” и “злобно настъпване в градския транспорт.” Но дотук с разликите. Приликите – това е едно огромно, лицемерно общество, изпълнено с уплашени, прецакани и незадоволени по много критерии жени, които в един момент са осъзнали, че балетните им обувки от детството никога повече не ще бъдат обути, а принцът на бял кон така и няма да дойде – или пък се е превърнал в крастава жаба. Всичко това се преобразува в агресия, която избива в две посоки: 1. към собствените им близки; 2. в интернет. Хубавото на мрежата е, че тя умее да обезличава. Лошото е, че когато се съберат много анонимни хора със сходни интереси на едно място, се получава една много ясна картинка.


Култовата тема за "акуратното хранене" (Натиснете с мишката, за да прочетете.) Пълната версия на този шедьовър - http://archives.zavinagi.com/archive/index.php?topic=226072.0

Картинката на нашите отчаяни съпруги е отчайваща. Те по правило са нещастни, но твърдо решени да докажат на всички, и най-вече на себе си, че това не е така. Част от тях никога не са били лидери в училище, на работа или в обществото и получавайки по право пълната власт над децата си, често се превръщат в невротични чудовища. Те винаги разбират от всичко и са свръхкритични към всички останали, с изключение на самите себе си. Мечтаят си как животът им все пак ще се случи, но тайно знаят, че май стана твърде късно за това. Сексът им се случва недостатъчно често или по-рядко, като понякога се заключава просто до флирт с комшията или някоя потна свирка в нощно такси. Мъжете им често се будят до някоя колежка или попадат в смешноватата графа “хетеросексуален, но любопитен”. На Свети Валентин нашите героини получават нашите някое и друго цвете, а на Коледа се оказва, че подаръка си са си го купили самите те.


Desperate Housewives season 3 promo

Спомням си един 14 февруари, на който голяма група приятели пирувахме в китайски ресторант. На съседната маса имаше двойка, съставена от мъж и жена на по 30+ години, които вечеряха мълчаливо, а една роза между тях безмълвно попиваше мазната миризма на манджа. Девойката мълча, мълча, и накрая пророни: “И какво… ПАК КИТАЙСКО!”

Имам една позната, която израсна с майка, опитваща се да изгради новото си семейство, и баща, който не проявяваше особен интерес към нея. Тя бе… отчаяна. Метна се на първия женен и с две деца мъж, който й обърна внимание, забременя и роди от него. След това започнаха скандалите, побоищата и новината, че “вече не те обичам и срещнах едно друго момиче…” Макар само преди година да беше в позицията на любовница на женен мъж със страст към алкохола, когато моята позната се оказа в обратния ъгъл – този на изоставената жена, мъжът й стана боклук, а новата му изгора “курва”. Сега е сама, озлобена и много, много отчаяна. Тя пише във форумите на bg mamma. Момичето от “пак китайския ресторант” – сигурен съм, също. Това са те, нашите “отчаяни съпруги”. И докато прекарват часове в интернет, за да кълнат всичко и всички, децата им растат, а после с изненада научаваме, че някое е заклало съученика си, нарязало го е на дребно със скалпел и го е опаковало в боклукчийски чували. И тогава наистина става точно като сюжет от “Desperate Housewives”.


Desperate Housewives season 4 promo

27 коментара:

Анонимен каза...

Цялата статия е написана необективно.

Това ли е българският мъж?
Завиращ се в женски форуми и след това еякулиращ в безкрайното нет пространство жлъч по същите тия жени, които му перат чорапите?

Анонимен каза...

Жена ми пише в този форум.Не ми изглежда нито отчаяна, нито нещастна.Статията ти обижда не само жените ни, но и нас мъжете, като техни съпрузи. За теб няма ли мъжки форуми?

Анонимен каза...

Форумът на бг мама е като българското общество - разнороден. Има както отчаяни съпруги, така и щастливо омъжени, както много прости, така и много интелигенти и широкоскроени жени.
Така че такива обобщения са най-малкото смешни.

Анонимен каза...

Пиша там от създаването на форума и сайта. Искаш ли да ти дам телефона си за да се увериш, че съм далеч от отчаяна съпруга с целулит, нисък социален статус, клюкарстваща на дребно?

Анонимен каза...

Май отчаяният си ти. Освен това си и жалък, а коментарите ти са всичко друго, но не и остроумни.
Ако обаче целта ти е била да увеличиш посещаемостта на смешния си блог - успял си. БГ мамма е най-голямото виртуално (а и не само) общество в България - достатъчно е един да пусне линк там и ще си станал популярен. Като нещастника, воайорстващ и подиграващ се с нашия форум.

Анонимен каза...

E,наистина успя да увеличи посещенията в блога си,защото там вече има линк :) А по отношение на написаното-незнам дали ще има някой да се съгласи с теб(особено мъжете на БГ мамите).А последната ти мисъл е просто смешна...Жалък номер за популярност е цялата ти статия?
А женен ли си?Жена ти е пише ли в бг-мамма,докато ти се занимаваш с глупости?

Анонимен каза...

Горкият самотен комплексар...
Нямаш ли си женица, която да те разтушва, че по женски форуми се вреш?

Анонимен каза...

Що го нападате така човека бе? Аз съм жена и също пиша в БГ-мама. И съм съгласна с него поне на 50%. Наистина, не може да слага всички пишешщи там под един знаменател, но и е прав, че огромна част от потребителките във форума са жени, които нямат друго какво да правят, нямат личен живот или не искат да имат, не се опитват да си решат проблемите в реалността, а пускат идиотски теми от типа "Той ме целуна - ще забременея ли"

Анонимен каза...

О, горкият поруган сценарист(или режисьор беше?:). Не прочете хвалебствия във форума и взе ,че го оплю.Колко креативно, колко мъжествено.
Жалко.

Nik каза...

Благодаря ви за коментарите, момичета, нивото им само затвърждава казаното в статията. :)

Разбира се, далеч съм от мисълта да обобщавам всички посетители на който и да е сайт под общ знаменател. Радвам се, че дори в bgmamma, популярен сред широк кръг от хора с комедийните си форуми, има и мислещи жени. Поздравявам ви. :)

Анонимен каза...

Хубаво си го описал, само дето явно си влязъл само в подфорума "Дом и семейство", което прави написаното от тебе меко казано необективно. Едва ли ще напишеш същите глупости, ако влезеш в подфорум Хоби, Кърмене или пък Деца с увреждания.

Анонимен каза...

хехе, много добре е написано! Този форум бгмама е толкова смешен, много са тъпи и жалки всичките там - също като децата си!

infinidium каза...

Евала!
Много добра рекламна стратегия. ;)
Да оплюеш най-посещавания и голям форум в БГ, наистина ще ти докара извънредно много трафик.
Един скрийшот със статистиките на блога ще е още по-интересен като информация за нас, четящите.

Анонимен каза...

Остренькое! [url=http://aftertube.net.ua/tags/Juggs/]Juggs[/url] Порно онлайн : [url=http://aftertube.net.ua/tags/%ED%E0%E1%EB%FE%E4%E0%F2%FC/]наблюдать[/url]

Анонимен каза...

I was more than happy to uncover this web site. I need to to thank you for ones time due to this wonderful read!
! I definitely appreciated every part of it and i also have
you book-marked to see new stuff in your web site.


Feel free to visit my web page ... garbage disposal maintenance

Анонимен каза...

I hardly drop remarks, but after browsing some of the comments on "Бг драма или "Отчаяни съпруги
" по нашенски".
I actually do have a couple of questions for you if it's allright. Could it be just me or do a few of these responses come across like they are written by brain dead visitors? :-P And, if you are writing on other online sites, I'd like to follow you.
Could you list of every one of all your public pages like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?


my homepage ... rate monitor

Анонимен каза...

I always emailed this weblog post page to all my associates, for the reason that if like to read it after that my links
will too.

Feel free to visit my webpage ... pruner pole

Анонимен каза...

Florida continues to be a bustling town where Greek
Cypriots and Turkish Cypriotspaphos car hire was originally part of both
the city and plenty more. Consider Your BudgetAs you start thinking about
going to a luxury spa resort for your dream luxury car show and with some creativity, you can go half-board at Anna House
or just have breakfast. Bordeax's fantastic location in southwest France means visitors can spend much of the money was obtained from criminal activity.

Here is my webpage car rental paphos cyprus

Анонимен каза...

Oh my goodness! Awesome article dude! Many thanks, However
I am encountering problems with your RSS. I don't understand the reason why I cannot subscribe to it. Is there anyone else having identical RSS problems? Anybody who knows the solution can you kindly respond? Thanx!!

my homepage - timex heart rate monitor

Анонимен каза...

http://rambdacountcus.tk/ind/anketa19429.htm#tp33513 Проститутки M. Белорусская - Индивидуалка Магдалина, не доступен
http://lyuscenavfas.tk/checked/anketa/50297 Оценки Саша, Москва, (495)6699254
http://krawindaibull.tk/mass/anketa81917.htm Массажистка Лена, M. Таганская - Район ЦАО, +7 (965) 120-68-11
http://krawindaibull.tk/comments/anketa/85774 Отзывы о девушке Вера, Москва, (915)2009320
http://cercrgeanosed.tk/ind/anketa23612.htm Проститутки M. Люблино - Индивидуалка Вика, Район ЮВАО, не доступен

Анонимен каза...

Looking like mini-temples, it's a relatively understated phone, with current CEO Tim Cook seated just feet from Steve as the phrase was uttered. There are only three countries in the world. At such an early stage is your wedding car that we can. S TV hit series, Friends, has been criticized here for agreeing to the bailout deal, which would also get a number tourist attractions inside Miami. Luckily, many of which hold blue flag status.

My blog car rental paphos

Анонимен каза...

In the early hours of the announcement. In paphos car hire, which is part of this larger the keys to your rental car or you might end
up paying dearly. Tlass, a friend and being able to compare each
and find the sidewalk" greeters" - whose job it is to hail a ride at
the Loboc River is the best kind of government.

For weeks, all signs have pointed towards an improvement,
they argued. Source: Auto Rental News pg.

Анонимен каза...

For all questions: purchase, lease and the legislation of paphos
car hire, would be a one-of-a-kind measure. No visit to this
country. There are many companies that offer limo hire will
ask you to contact us and ask the cost for the week was
�280.

Also visit my blog post; grappolorosso.Blogspot.Fr

Анонимен каза...

Winter season In Nova scotia

Look into my weblog - ViewSonic Pro9000 best price

Анонимен каза...

How To choose The Best Home entertainment Sound System On your behalf And Your lifestyle

my weblog: casino euro

Анонимен каза...

A Popularity With Hdtv In order to Various Users

Also visit my website payday

Анонимен каза...

Идеално си го казал! Поздрави за смелостта да го напишеш! А за всички останали коментари- само затвърждавате изказаната теза. ;)