28 юни, 2008

За парадите и омразата

Опитът на Боян Расате да разбуни омразата на сексуална основа успя да предизвика насилие. Това подчертава срамния факт, че организирани групи от псевдо-националисти се опитаха да провокират конфликт. Според агенция “Фокус”: “Задържаните са с вид на скинари. Част от тях са имали метални боксове. Други са пиели бира и са демонстрирали агресивно поведение. Както "Фокус" съобщи, по време на гей парада имаше няколко опита за сблъсъци от страна на скинари към участниците в мероприятието. Освен това бяха хвърлени много димки.”



Организирани от Расате скинари лежат по земята на метри от парада. Снимка: dnes.bg

Поведението на Расате и организираните около него групи за мен е подсъдно. Да си инфантил в живота е просто неприятно за околните, да си инфантил в политиката и публичното пространство вече е опасно.

Агитациите на самопровъзгласилия се за изразител на националните чувства отприщиха вълна от коментари, които илюстрират някои много тъжни черти на част от сънародниците ни. Избрах публикации в интернет, които показват че в обществото ни тлеят отвратителни искри, готови да подпалят всеки и всичко, което излиза извън собствените представи на определен тип хора. Има много неща и много личности, с които съм несъгласен. Въпреки това не смятам, че агресията и насилието са начинът да изразя несъгласието си. Никога не съм разбирал с какво хората, различни от мен самия, са във вреда. Това е хубавото, че сме различни, че всеки от нас има свои предпочитания, разбирания и особености. Не виждам какво ме засягат нещата, които двама души правят насаме, и с какво тяхната връзка има по-малка стойност от моята, вашата или на когото и да било. Не виждам нищо ненормално в това две момичета или момчета да не крият връзките си. Те имат правата и чувствата като всички останали. Кои сме ние, че да им ги отнемаме?



Парадът в София започна със слаба подкрепа. Снимка: dnes.bg

Коментарите (правописът е запазен):

“нямам против педалите нищо но нека си бъдат педали в къщи и специялизраните заведения за тях!зор да се покажат!”

“Само педераси могат да разрешат подобен парад на гнусотията.”

…на тези изврътени същества да им хвърлят един як бой та да се свестят и да видят на кой свят са, не стига че са отрепки и нещастници, а парадират с това си положение”

“Струва ми се, че ще има доста репклики ”Хайде да отидем до храстчето.” В храстчето обаче могат да чакат доста хора :)”

Pedalite trqbva da ymrat . Tova e pove4e ot zaduljitelno .”

“Да им сера в устата на тия шибаняци! Грешки на природата. Ако бащите са знаели какви ще станете да са ви изхвърлили с една чикия в кенефа, да пътувате към лайната заедно с извратените си събратя. Нищожества такива!!! ЩО НЕ СЕ ГРЪМНЕТЕ ПЕДАЛИ ТАКИВА!!!!!”

“tupac fakani deb a skpanai geiove za kvo sa jenite ako ne za sex

“педали... КАК НЕ ВИ Е СРАМ БЕ? ПРИРОДАТА ЗА ТОВА ЛИ ВИ Е СЪЗДАЛА? позор за човечеството!”

“Emi ko da kaja osven 4e vii pedalite ste du6evno bolni ”

“Педали нали знаете в нета седят деца на по-малко от 13 години.И какво мислите че ще стане от тях като ви гледат извратените страници? Вместо да порастнат като стойностни мъжи те може да станат боклуци като вас!!!.Така че по-добре се махайте от класацията!Стига разврат!Долу!!!!!!!”

“толко сте прости че трябва да се гръмнете и избесите сами за да не хабиме куршуми, а бе вие не заслужавате и куршума да ви теглиме той има повече стойност от вас бре кирове!!!”

“Moje bi ba6ta ti flirtyva 6toto e poludql ot misulta , 4e sina my se e otrekul ot vsi4ko humanno i 4ove6ko za da zadovoli sobstveniq si analen glad.Priemi facta - ti si pedal.gaden , gnysen i kirlqv kapyt.Takiva sa i vsi4ki tvoi subratq.Vie ste ytaikata na ob6testvoto.Ne ste dostoini daje da vi nari4at pomqri”


“Ei pederas4eta!Pa go nabiem na maika vi!Kvi ste vie be!6ibanqci.Ega ymrete.4e vi zakolqm be ei! 4e namerim kade jiveete i 6e vi pogreba jivi.Pravete mineti na ku4eta i si traite!Pederasi skapani , ybiti!6e vi o4istq!”

“В България е имало има истински мъже като Левски например а не путювци като вас.Па седнали и те ше ми се показват, пред света.”

“Slushai gei ili kvoto si ne mi se izpoviadvai v kakvo viarvash i ne mi kazvaj kakvo mislish za mujete sled kato sam ne si bokluk takuv!!! Moje bi dori ne si bulgarin, a skapan gruk ili neshto podobno smurdiashto”

Четейки тези мнения изпитвам съжаление за това, че около нас има толкова много хора, които изграждат мнението си за непознати на база един-единствен признак. Независимо дали той е сексуалност, националност или нещо друго.

Update: Още по-срамно е изказването на Стефан Софиянски, който стана поредната илюстрация за политическа незрялост. Още повече, че за морал говори човек, който е доста далеч от морала... Неговото изказване:

"Ако аз бях кмет на София никога нямаше да дам разрешение за провеждането на гей парад. Не различавам позицията си от тази на Боян Расате. Тези хора имат право на личен живот и на избор, но нещо, което е отречено от Библията и е противоприродно, няма право на публичност. Това е все едно да има парад на джебчиите и те да развяват откраднатото, защото тези хора крадат морал" - 30 юни 2008 Darik news bg.

Няма коментари: