11 октомври, 2007

Гейовете: в омагьосания кръг на нетолерантността

Днес е поредният международен ден. Този е наречен “Coming Out Day”.

Това е ден, в който се говори открито за поредната тема, която е табу в българското общество – “разкриването” на хората с различна сексуална ориентация пред близките им. У нас май има нужда от такъв ден, защото живеем в държава, в която допреди няколко години хомосексуализмът беше наказуем. В по-предишни времена – с трудов лагер. Днес същество от типа на Елза Парини е кандидат за общински съветник, а Азис – топ звездата на Републиката, но това не ни прави по-толерантни към тези хора. Може би защото “педераст” все още е сред най-обидните названия...

Логото на международния "Coming out day". Автор е поп арт художникът Keith Haring. Снимка: Wikipedia

Сблъсках се с тази дума в 4-ти клас. Не помня къде и защо я чух за първи път, но така и не разбрах значението й. Бях останал с впечатлението, че това е някой, който е много, ама много лош – нещо като шефа на лошите. Това отношение не се е променило много. В България като искаш да обидиш спортен съдия – викаш му “педераст”. Като искаш да шантажираш народен представител – намекваш му, че знаеш че е “педераст”. Когато някой те прецака, той действа като “педераст”. Въобще у нас това е нещо много страшно.



Международният флаг на гейовете и лесбийките

Ето защо няма нищо лошо в това да се обърне внимание на ден, в който някой заявява открито: “Аз съм гей и това не ме прави по-лош от вас”. Важно е обаче да се обърне внимание и на още нещо. Някои представители на въпрсните среди са приели това “Coming out” твърде буквалистично. Те не просто не крият предпочитанията си – те ги демонстрират. Получава се значително смислово разминаване – хомосексуалните настояват останалите да не ги третират по различен начин, да ги приемат като “нормални”, а в същото време правят всичко възможно, за да се самоизявят като различни. Единственият резултат от това е че нетолерантността към тях намира своите основания. Нека не бъркаме себеуважението към себе си с демонстрация на различието.



"Виж ме, аз съм гей". И после този човек се чуди защо останалите го гледат изпод вежди...


Истината, както винаги, е някъде по средата. В момента в България има огромна пропаст между “нормалните” и “различните”, включително сексуално различните. Това, което трябва да се случи, е всеки да направи малката стъпчица към останалите. Едните да разберат, че да си гей не е чак толкова страшно и извратено. Другите – че да си гей не означава че си нещо повече от останалите, които все пак са мнозинство – и от там единица за норма.

Самият аз познавам много хора с хомосексуална ориентация. Някои са страхотни човешки същества. Други – не. Важно е да се разбере, че не сексуалността, както и не расата или религията, трябва да са критериите, по които приемаме останалите. Ако достигнем това мислене дни като днешния няма да имат смисъл. Защото просто ще приемаш другия такъв, какъвто е, нищо че не е точно като теб. И това важи и за двете страни.



Смъртен грях? Едва ли.

За финал на тези мисли ще ви препоръчам едно невероятно филмче (кратичко е, споко), което добре илюстрира колко много по-грешно е да съдиш някого заради различията му, отколкото са самите различия. Вижте го и си помислете кога за последен път сложихте на някого етикет заради сексуалността му. Не беше чак толкова отдавна, нали?

13 коментара:

.rainspotting. каза...

съгласен, истината е винаги някъде посредата :)

Supergirl каза...

" Важно е да се разбере, че не сексуалността, както и не расата или религията, трябва да са критериите, по които приемаме останалите."

Това е и моята истина!

А по повод гей общността се сещам за това как като се каже за някого, че е гей, хората веднага си го представят как прави секс!Сякаш отъждествяваме хомосексуалните хора САМО с правенето на секс!
Предразсъдъците са болест! Да се лекуваме! ;)

Анонимен каза...

naistina iskam da blagodarq za mnogo podredeno-inteligentno napisanata tema, i sushto supergirl koqto se iskaza mnogo pravilno ..
radvam se 4e ima takiva temi i misleshti xora :)

Анонимен каза...

Хвани си кака - да те отрака,
хвани си батко - да ти е сладко!

Анонимен каза...

Изразявам съгласие с това, което чета. Време е вече хората за престанат да мислят само за секс, и да разберат, че гейовете могат да бъдат съвсем безобидни и дори много приятни хора. Самият аз лично познавам момче-гей и до сега не съм си изпатил. Напротив, дори е страхотно да съм с него. Така че, време е вече хомофобията да спре! Те са хора, и често са дори по свестни от хетеросексуалните!

Nik каза...

Едва ли може да се каже, че "гейовете са по-свестни от хетеросексуалните". Хората са различни и според мен не бива да ги поставяме в такива категории. Но ви благодаря за мнението - и наистина, крайно време е да спрем да мразим някого, само защото е различен от масата.

Анонимен каза...

bravo nik za smelostta i 4ove6kia pogled varhu problema.kolkoto do videoto,stra6no art e i dokosva istinski.ostavam tvoi fen.prodaljavai da pi6e6 nastarveno!

Анонимен каза...

pi4a na snimkata e mn qk... no edva li e hom... upsssss gay :)
hora... haresvam vi, ne za6toto ste mi simpati4ni, a za6toto ostavqte pove4e jeni za men :) Predpolagam ste go 4uvali i ot drugi, no i az da go kaja.... Penio ne e gay... toi samo lapa pi6ki!!!!

Unknown каза...

По повод изказа "Penio ne e gay..." мога само да заявя, че не знам какво точно е Пеньо защото не го познавам лично.
Нека не забравяме някой момчета, особено тийнейджъри, които се събират с приятели и си лъскат бастуните... Те не са гейове, правят го от любопитство.
Да си "гей" значи да ХАРЕСВАШ мъже. Гей - трябва да се намеква за любов и отношения. Ако ти искаш само да ебеш, това те прави "педал".

Анонимен каза...

Интилегентно била написана статията? Не ставайте смешни. Както винаги не е направена разликата между транссексуалността и хомосексуалността. Хората не можаха да разберат, че двете нямат нищо или почти нищо общо. 90% от транссексуалните не са хомосексуални личности, било то мъже или жени. Те просто искат да са жени и продължават да си харесват жени. Научете се веднъж за винаги!

Анонимен каза...

geyovete sa opredeleno po-svestni ot hetero-vtzite

Анонимен каза...

offffffffff, aman ot teia apokaliptichni vopli da budat priemani i razbirani 'razlichnite'..Abe vie normalni li ste? Vseki chovek e razlichen i unikalen bez da e neobhodimo da navira v ochite na ostanalite analnite si vujdelenia!!!Shto nie ne paradirame s heteroseksualnostta si? Ami zashtoto tia e chast ot nas i ne e neobhodimo da ia trubim naliavo i nadiasno. Ne me razbiraite pogreshno - kato vidia natiskashti se teeneidguri na peiki pak mi stava gnusno, no ne razbiram zashto seksualnostta triabva da se afishira...Glupavo e..Obichash da te ebat ili da ebesh - hubavo - vseki obicha ama ima neshto narecheno 'intimen jivot'..Are nema nujda da stavame svideteli na izlishno izbivane na kompleksi...

Nik каза...

Е нали и аз това казвам. Само че използвайки кирилицата. :)