29 октомври, 2009

Шумотевици в Парламента



Станишев и Доган с пълна газ в посока обратна на Парламента.

Вчера Народното събрание прие декларация, с която "морално осъжда" редовното неприсъствие на Сергей Станишев и Ахмед Доган в тази най-висока държавна трибуна. Глупаво и излишно, бих казал. От подобни инициативи смисъл просто няма - само се вдига шум по медиите, които с охота захапват поредния скандал, лишен от каквато и да е съдържателност. Тази сутрин в сутрешния блок на Nova представители на ГЕРБ, Атака, ДПС и БСП бяха поканени да "дискутират" декларацията - това така съществено и значимо събитие. Разбира се, при наличието на Лъчезар Иванов дискусия не се получи - "разговорът" по-скоро звучеше като заседание на маймуни по повод наситеността на жълтото в кората на някои банани - много шум и малко съдържание. Забележителни обаче се оказаха псевдо доводите на господата от опозицията за отсъствието на двамата им лидери от парламентарната зала. За работата в Парламента се чуха определения от типа на "натискане на копчета и говорене на глупости". Ако това е представата на БСП и ДПС за работа в Народното събрание, би следвало те да не издигат свои кандидати на следващите шарламентарни избори - или пък да пратят в залата някои по-шумни дечица, които да натискат копчета и крещят вместо тях. Със сигурност ще ни струват значително по-малко средства.

След като политици като Станишев и най-вече Доган смятат, че са по-полезни на обществото извън Парламента, защо са се кандидатирали да влязат в него? Политика може да се провежда и извън тази трибуна - тогава защо непремено трябва да са част от нея? Няма човек в държавата, който да си ходи на работа когато иска под предлог, че там не се върши нищо смислено. Не разбирам с какво гражданите Доган и Станишев имат по-големи права от всички останали. Само че това не бива да се бори с декларации, а с правилата, които са валидни във всяка една служба - и държавна, и в частния сектор.

Разбира се и тази патаклама ще мине и отмине... И ни Доган ще се весне преди първия обречен вот на недоверие, ни Станишев ще озари с така яркото и да значимото си присъствие парламентарния живот. Жалко само, че времето, което отиде нахалос за цялата тази безмислица, не се използва за нещо по-резонно.

Няма коментари: