23 октомври, 2009

Ода за аутсайдерите или "Източни пиеси"

Въпреки някои грапавини "Източи пиеси" е най-смисления български филм за последните години. За разлика от "Дзифт", който радва с чудесна визуална опаковка и малко друго, филмът на Камен Калев дава основание да се твърди, че у нас вече киното не е в сатурновата дупка, в която бе попаднало след 1989-та.



Първите 20-ина минути ми се сториха като едно дълго и предълго въведение. Истинският филм започва с един удар в стомаха - и оттам насетне въздуха на зрителите бива умело отнеман на няколко пъти. Историята на Ицо е разказана простичко, фрагментарно и с изключително въздействаща визия. София е представена като мрачен, грозен, сив, оръфан и недружелюбен град - точно както героите, които го населяват. "Източни пиеси" няма да ви покаже многопластовия и развиващ се град, който всъщност е София. Филмът се фокусира върху конкретни прослойки, които живеят в конкретна среда - и тя никак не е привлекателна. В същото време обаче режисьорът не си позволява да се постави над всичко това, напротив - симпатията към героите му пропива всеки кадър. Над конкретния сюжет са прокарани нишките на един чудесен анализ на значителна част от съвременното българско - и балканско, общество. И остава внушението как, фиксирани в политическите преломи, реалити програмите, псевдо идеи или обречена любов, пропускаме да видим филма, чийто гръбнак изграждаме самите ние.



Може би най-голямото достойнство на "Източни пиеси" е наистина качествената актьорска игра. Камен Калев се е лишил от услугите на вечното присъствие в бг киното от типа на Стефка Янорова, състава на Народния и Военния театър, Параскева Джукелова и всякакви там манекени, реалити звезди, тв водещи и прочие хора, които не стоят хич на място в игралното кино. На тяхно място виждаме млади, надъхани и даровити български актьори, примесени с наистина чудесно подбрани натуршчици плюс прелестното присъствие на Саадет Изил Аксой. И най-хубавото е, че талантът, хъса и отсъстващия дъх на мухъл, пропил се в повечето "филми на прехода" очевидно са у всеки един член на този екип. А какво по хубаво от това за едно възраждащо се кино?

Идете и вижте този филм. Спестете няколко лева от закуска в "Макдоналдс" или 2-3 бири, и ги дайте за да гледате "Източни пиеси". Талантливите и интелигентни хора заслужават да бъдат подкрепяни. Освен това от екрана се лее изобилие от бира ;)

1 коментар:

legrandelf каза...

Подкрепям!

Филмът (б)е страхотен!

:)