14 март, 2009

В името на народа

Глупостта има различни измерения и напоследък оттенъците на всяко едно от тях блести с безмилостна яснота в решенията на разни политици от разни партии по разни въпроси. През изминалата седмица няколко законодателни бисера се отличиха сред общата политическа плява.

Най-напред творчество проявиха депутатите от нещо, именувано като Комисия по гражданско общество и медии. Позовавайки се на Закона за лобистката дейност, в който е заложена "забрана за застъпничество на каузи, нарушаващи обществения морал и разписаните в конституцията религиозни, етнически и расови вражди", те измъдриха противоречащ със смисъла на въпросната забрана текст. Предложението на умните глави от комисията е за забрана "застъпничеството в полза на гей бракове, хомосексуално съжителство и осиновяване от еднополови двойки." Дето има една дума, всичката мара вталасала, та се хванала да прави от нищо нещо. Докато все повече страни правят постъпки за признаваме на хомосексуалните отношения и третирането на сексуално различните като всички останали, ние бягаме с все сили в обратната посока. Ирония, а? Пак излязохме "обратни" на значителна част от света, нарушавайки правата на "обратните". Забраната за съжителство на подобни двойки например е колкото нелепа, толкова и ненужна. Точно два етажа над наетия от мен апартамент живее гей двойка. С предложената забрана, депутатите поставят тяхното съжителство извън закона и ми дават възможността да взема да звънна в полицията и да ги наклепам, ако случайно нещо не ме изкефят. Защо ли? Ми ей така, нали са "педали", защо пък да не им отровя живота, след като закона ме подкрепя? Освен че е безмислено, въпросното предложение е и доста цинично. То е гласувано от народни преставители, в рамките на чийто мандат техен колега бе осъден за хомосексуални действия... условно. Какво се опитват, да измият срама от челото, насаждайки омраза на сексуална основа и лишвайки група хора от възмжността да получат елементарни права, полагащи се по иначе справедливите закони на Република България? Така се доказва то че си истински мъж. Но трябва да пазим морала, нали така..

В духа на морала е и следващото законодателно прозрение. Този път то извира из дебрите на мисълта, помещаваща се в Столичния общински съвет. Преди дни общинарите наложиха серия от забрани за дейности на обществени места. Сред просията, врачуването и продажбата на вестници по кръстовищата, се открои едно забележително решение - забраната за консумацията на бира в парковете на София. То точно това е проблемът на столицата, затънала в смрад, боклуци, безумно некачествено строителство, задръствания, сипаничава инфраструктура и поп фолк кмет. Бирата! Тя е виновна! Да я спрем - в името на децата, разбира се. Обяснението на съавтор на забраните, цитирано от медиите, бе че не можел да гледа как 15 годишни се наливат с бира по парковете. Интересно решение на проблема - в град, в който много повече от бира може да се намери в коридорите на всяко училище, в който свободно се продават алкохол и цигари току до учебните сгради, няма да се заемем с това как да ограничим тези продажби, а ще забраним консумацията им по пейките на градинките. Не че са толкова много. Разбира се, забраната важи за всички, независимо от възрастта, придружена с ограничаването на слушането и изпълнението на музика и други "несвойствени шумове", нарушаващи обществения ред. За шума от псувните заради начина на придвижване в София не се говори, защото то и във Виена е така - мръсно, грозно и със задръствания, по Бойко Борисов. Сега, като се забрани бирата и музиката, нещата ще се оправят. И ще сме същинска Виена.

Поредното, но едва ли последно законодателно решение тип "Параграф 22" само за тази седмица пак се пръкна в София. За да решат проблема с наплива към детските градини, които (предвидимо от години) могат да приемат наполовина по-малко деца от желаещите, общинарите измислиха гениална формулировка, че въпросните образователни заведения могат да измислят собствени критерии за прием на деца. Например - с предимство да са децата на родители, направили дарение на конкретната детска градина. В държава, в която корупцията дефилира на всяко ниво, лъснала, цинична и гола, подобни решения със сигурност не помагат да бъде преборена. Даже напротив - създават условия да се случи, в случая зад мъглявото и лишено от особен смисъл понятие "собствени критерии".

Това беше най-доброто от тази седмица, до петък. За нещастие днес е събота, работен ден. До края на деня могат да ни зарадват с още едно значимо решение, което ще ни оправи бакиите. Междувременно ако случайно сте хомосексуален с дете, за чиято детска градина нямате възможност да направите дарение, че пиете и бира под слънчевите лъчи в някой парк, по-добрете идете някъде другаде. Тук няма да ви позволят ни да обичате, ни деца да отглеждате, ни да излезете да се забавлявате на открито. И всичко това в името на морала. Ъм да, и на народа...!

4 коментара:

Nik каза...

Статия в почти същия дух е публикувана и във вестник Капитал:

http://www.capital.bg/show.php?storyid=689119

Анонимен каза...

Абе тия в тва село неречено с гордото име "държава" не ги ебе за нищо,как ще забраняват бирата в градинките .. как си представят това,седя си например отзад зад блока с детето и жената и компаня прибрали сме се от работа и минава някаква униформена свиня и ме арестува затова че пия бира така ли?ОБЯВЯВАМ НАЙ-ОФИЦЯЛНО БУНТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА КОЙТО Е С МЕН ДА МИ ПИСШЕ НА E-MAIL voodoo_6o6o@abv.bg СМЪРТ ЗА ПОЛИТИЦИТЕ,ЛИЧНО АЗ ОБЕЩАВАМ ЧЕ АКО СТАНЕ ПРОТЕСТ ШЕ ВЗРИВЯ ПАРЛАМЕНТА..СМЕШНИ ПРАСЕТА С КОСТЮМИ...

Анонимен каза...

naprawo sum wuzmutena, ot nqkolko godini u4a izwun bg, roditelite mi se opitwat da ne me zatormozqwat ..., no towa e realnosta, kolkoto i da mi se iska da ne e w bg ...

otnosno statiqta na 19-god mladej, moga samo da kopfschütteln, jalko, naistina ...

sujalqwam za latinizata.

pozdrawi,
cv

Димитър каза...

Николаус, дерзай!