26 март, 2009

"Ясновидци" - между документалното кино, криминалистиката и реалити формата



На пръв поглед предаване, озаглавено "Ясновидци", буди снисхоздителни усмивки преди всичко останало. В годините след 1990 безчет ясновиждащи, ясночуващи и пророци от всякакъв калибър започнаха да облъчват останалите, изпаднали в емоционална, финансова и житейска криза заради промените. Появиха се вестници, тв канали и платени телефони, всички посветени на тази древна, но и недоказана дарба.

Когато миналата година бТВ стартира проекта "Ясновидци" очакванията бяха межу лоши и никакви. Голямото предимство на шоуто обаче се оказа, че то не заема позиция по въпроса има или няма такива хора у нас. За сметка на това нещо толкова "на ръба" в много отношения, като темата за ясновидството, бе превърнато в повод да се проведат както атрактивни, макар и безмислени експерименти, така и да се разкажат наистина интригуващи сюжети.



Във втория си сезон "Ясновидци" прави крачка напред, избягвайки още от първоначалната си идея да изследва способностите на такива хора. Наред с предизвикателства, чиято единствена цел е да видим "кой ще познае", в шоуто ще са заложили на неочаквана за мнозина смесица между много от жанровете в телевизията.

Някои от експериментите, проведени в предаването, приличат повече на филми на History Channel, правейки достъпни за широката аудитория малко известни или непопулярни исторически факти. Наред с търсенето на симулирано изчезнали хора, дирене на скрито съкровище и нареждане на хора по професии, в "Ясновидци" са заложили на силно драматични сюжети, сложни криминални случаи, и най-интересното - ровене в миналото и настоящето на България. Оказва се, че в страната ни има безброй изключителни сюжети, и макар реалити шоу, посветено на паранормалното едва ли е най-очакваното място те да бъдат изложени, е чудесно че все пак ще станат достояние на огромен брой хора.



Не на последно място "Ясновидци" се отличава от всички останали предавания, излъчвания в момента, със своята визия и усещането за кино, с което е пропито шоуто. Това си личи дори още от тийзърите, с които бТВ зарибява аудиторията си да го гледа и които качих тук. "Ясновидци" започва тази вечер от 20 часа.

3 коментара:

Анонимен каза...

Много ми харесва "Ясновидци" - толкова е необичайно това шоу за българския ефир, така интригуващо и те кара да се замислиш колко невероятни способности би могъл да развие един човек. С нетърпение очаквах новия сезон и ми се струва, че този път участниците са по-добри от първите. Ако можех да избера една от техните задачи, то това би била загадката около убийството на сестрите Белнейски. Бих се надявала само, че никой от тях не би претърпял поредната "злополука", ако съобщи нещо вярно за случая.

Анонимен каза...

Единствената утвърдена лично приживе от Баба Ванга наследница на дарбата и Тотка Тотевска ще ви помогне при всякакви проблеми ...Приемане само след предварително записване на час.Телефони: 0888/674768 : 064/ 83-02-54

Анонимен каза...

Харесва ми!!!