13 март, 2010

Първичен инстинкт

Въпреки високомерието на повечето самоприпознаващи се като сериозни медии към жълтата преса, в последните дни цялата медийна среда се превръна в един огромен клюкарник, в сравнение с който форумите на "Бг Мама" са тихо и спокоймо място за интелектуален бъртвеж. Медийното пространство се изпълни с поредната хапка жълтина, добре дошла за пълнене на страници и ефирно време. И всичко това защото наш Първанов, инак Президент на Републиката, се държи като разпищолено дете.



Георги Първанов е един от най-одобряваните политици в държавата. Чудно защо сред поредната му изцепка - този път не ловна, ни лингвистична, ни по отношение на принципите... Ала подкрепата за него продължава, макар и да се държи като анимационен герой.

Първанов се бил обидил и засегнал от участието на финаносвия министър Симеон Дянков в шоуто на Иван и Андрей. Всеки нормален човек и разумен политик би трябвало да направи едно-единствено нещо: след като е е почувствал окалян и очернен заради твърдение, което счита за невярно, завежда дело, печели го или го губи. Ала не би. Опитите, адекватни и искрени или неадекватни и лицемерни, на Дянков да се извини на нарочно поискана среща (за която едва ли е изгарял от желание), се превърнаха в гигантска политическа драма. Направих си труда да изчета просволутата стенограма, проследяваща "разговора" или по-точно опитът за разговор между двамата. И тук има поне три проблема.

1. Първанов организира постановка. Публикуването на разговор, за който единият участник е с ясното съзнание, че той ще стане обществено достояние, а другият не предполага това, е ченгеджийски похват, в който едната страна позира за пред обществото, а другият е поставен в условия на относителна неформалност. Това е маниер, който господин Първанов сигурно е наследил от врмето, когато неговата партия използваше подобни похвати, за да задържи властта "взета с кръв, която ще дадем с кръв".

2. Една наглед безобидна ситуация, в която някой си казал нещо си за Президента, се превръща в излишна, раздута до безкрай и инфантилна сапунка. Свръх-реакцията на Първанов показва нещо много просто - той не търпи критики и е готов да разпали истинска война заради една глупост.

3. В една на практика случайно възникнала ситуация той съзря конспирация и сложни схеми. Работя от години в телевизионни предавания и съм напълно наясно, че идеята за Иван и Андрей, създали умишлено този скандал, е абсурдна.

Господин Първанов е спряган за лице и водач на нова партия, която да стане алтернатива едновременно на деморализираната БСП, ръководена от Станишев (който, между другото, пак е продукт на Първанов), и на ГЕРБ, водена от Бойко Борисов. При относителната му популярност това означва риск начело на държавата да застане човек, нетърпящ критики, реагиращ крайно и виждащ несъществуващи конспиративни ситуации. Привържениците на БСП често коментират как сегашната власт е риск за демокрацията и как Борисов или Цветанов са едва ли не следващият балкански диктатор. В същото време обаче никой не обръща внимание на признаците на тоталитарно мислене у един уж демократичен политик - господин Георги Първанов.

Първанов е човек, отрекъл се от почти всяка своя идея - ако потърсите в този блог, ще откриете примери за това. Той е спряган за негласен архитект на Тройната коалиция и е начело на държавата по време на трети правителествен мандат. Не е ясно как и защо той все остава настрани от всички нередности в държавата, които се случват едва ли не без негово знание. И тук е голямата опасност свързана с личността му. В ситуация на псевдо-криза излязоха неговите първични инстинкти.

От цялата работа комай спечелиха само Иван и Андрей. Шоуто им, което не тръгна добре като зрителски интерес, стана обект на новинарските емисии дорти на конкурентните тв канали. Вероятно са си спечелили и подслушване по телефона. Но това е горчива медийна победа, след като става повод за тази нелепа, низка и невероятно раздута ситуация, в която дори се заговори за импийчмънт. Всичко ще отмине без кой знае какви последствия, но е поредната хапка, която остава горчив вкус в устата на избирателите... Дано поне последните си извадят изводи за главния герой в тази политическа пародия...

1 коментар:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.