23 март, 2010

Големите претенции на "Биг Брадър Family"

Комедията, както отново ще цитирам, е разминаване между претенция и резултат. Разминаванията в новия сезон на "Биг брадър" са много и големи, което обрича шоуто на задъхан провал.



Поне два от първите три сезона на тв продукта, който промени телевизионния пазар в България, ми харесаха много. И трите, погледнати от професионална гледна точка, бяха направени много добре. Резултатите бяха адекватни на продукта - Nova рязко засили поизицията си на пазара и наложи нов тип подход и в програмирането, и в избора на предавания, които да се излъчват у нас. През 2004 скептиците бяха много, днес почти всяка кабеларка се опитва да прави "реалити". След неуверения старт на първото VIP издание, последвалите два сезона на VIP Brother се превърнаха в тотален успех за телевизията и продуцентите, като това бяха сред малкото случаи, когато Nova успяваха да надвият bTV.

Първият голям крах в шоуто беше Big Brother 4. За първи път шоуто бе правено без основните действащи лица в него - пред и най-вече зад камерите. След наистина впечатляващия старт, последва нещо, което би могло да се определи най-кратко като "каша". Проблемите на шоуто бяха много - и сюжетни, и структурни, и идейни, но за мен най-големият проблем беше лошия баланс. Къщата се изпълни с така наречените "фрийкове", които обаче нямаха противовес, нямаха алтернатива, нямаше как да бъдат отличени. Изключително небалансирания подбор на новите тв герои, захвърлени в лабиринта от сложни правила и непроследими истории, доведоха до очакван резултат - лоша тв продукция с малко зрители. Но след като Nova "избиха рибата" с поредното VIP издание, поверено на старите продуценти на шоуто, в крайна сметка се стигна до Big Brother 5.

Новият сезон повтаря стари похвати и стари грешки. В усилията си да бъдат максимално шокиращи и изненадващи, създателите на сезона са пошли и самокопиращи се. Отново Къщата е изпълнена с еднотипни персонажи, почти без противовес и алтернатива. Зрителят би трябвало да е съпричастен към хора, които не познава, но за сметка на това са му представени по най-жълтия и сензационен начин, който отблъсква, вместо да привлича симпатии. Тоест от мен се очаква да се вълнувам от предизвестения край на интригите между хора, които са ми противни.

Когато към това прибавим протяжните, но скучни визитики, струпването на хора, които твърде много си приличат като характеристики, за да бъдат отличени, насилените обрати, и самоцелните посоки, в които шоуто явно ще се развива, и това се гарнира с ужасяващия роботизиран глас, който уж взима интервюта от участниците така, че отговорите им да пасват на сюжетните линии, получаваме тв бъркоч с твърде лош вкус.

Но най-големият проблем на шоуто е претенцията му, че това е социален експеримент, поглед върху живота на семействата в България, социологичен разрез на обществото ни. Идеята за битието на хората от "една кооперация", изложено пред цяла България е чудесна. Само че не е осъществена. Героите, които населяват Нови хан от снощи, са есенцията на ОПРЕДЕЛЕН тип хора с начин на живот, който твърде малко отразява пълнотата на семейната картина в страната. Липсват разнообразни семейни модели, акцентирано е изцяло върху твърде очебийните надежди за пот от несгоди, кръв от сбивания и сълзи от ревност, заложени във ВЕЧЕ предвидимия сюжет на сезона. Изолирането на двойка бивши любовници в романтична стая с огромна спалня и джакузи с рози е плосък ход, но по-големият проблем е че това е разчетено като "нов шанс за тази двойка да изживее живота си".

Очевидно е че предаването ще разчита на провокирането на най-пошлото и низкото у участниците - и проблемът не е в това, а в твърде натрапващото се усилие тези ходове да се покрият с кухи фрази за социална значимост и жалки оправдания за ходовете на продуцентите, облечени в кухи фрази като "социален експеримент". Накратко: новият сезон на Big Brother тръгва в посока на разминаването между претенция и същност, с която започна тази статия. Има огромно несъответсвие във всяка посока между заявените намерения и релания резултат, между думите, напъхани в устата на Ники Кънчев, и това което следва като действие. И най-лошото - толкова отчаяно е заложено на интригата, че интрига няма.

И накрая - претенцията, че това никога не е правено никъде по света. Глупости на търкалета. Идеята за семейства в Къщата е прилгана многократно в няколко сезона, а в Германия има цял град на "Биг брадър", населеяван от семейства пред камерите.

Все още не е ясно колко хора са гледали откриването и колко хора ще следят редовно Биг Брадър 5. От телевизионна гледна точка обаче това е едно недобро предаване. Жалко.

Няма коментари: