28 май, 2009

Игрички с огъня



Тази сутрин 16 души намериха смъртта си в нелеп инцидент край Ямбол. В момента лекарите в три различни болници се борят за живота на още четирима. Вероятната причина: неизправност на 20 годишния (според собственика му, според медиите са 30) автобус "Чавдар", помел десетки хора по пътя към връх Бакаджик. По документи отпреди две седмици всичко с автобуса е наред. Фактически 16 души бяха убити днес.

Изписаха се хиляди думи и се излъчиха часове кадри по повод поредната причина за национален траур в последните години. И това ще се забрави - както потъна темата за горящия влак преди година и половина; за децата, стъпкани пред "Индиго", за момчето; загинало от ток, течащ във водите на шадравана на площад Славейков; за 14-те войника, умрели при мистериозни обстоятелства преди вече почти 15 години. Дали ще има осъдени за тази масова смърт? Имам дълбоки съмнения.

Вината за инцидента е наша, обща. На нас, които сме свикнали да даваме пари под масата, да купуваме всякакви документи (от такива за изправност на двайсетгодишен "Чавдар" до такива за висше образование), да опитваме да минем по "втория начин" винаги и навсякъде... Казвам "ние", а не "те", защото макар и да има изключения, като цяло хората у нас разсъждават така.

Сигурно си мислим, че всяко едно от тези действия може и да не е правилно, но пък е удобно. Така ние, като народ, често заприличваме на деца, които си играят с огъня, твърдо убедени, че една клечка пожар не прави. Както всички се убедихме за пореден път обаче, понякога в тези игри изгарят реални хора...

Едно смислено мнение по темата: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=360566

Няма коментари: