28 май, 2009

За правата, свободите и ДПС

ДПС е абривеатура на политическа партия с етнически оттенък. Означава "Движение за права и свободи". Днес Движението проведе поредния си политически митинг - част от него на чист турски език... Иначе от него твърдят, че са общобългарска партия. Но дори не това бе драмата на политическия ден.

Митингът е бил отразяван от екип на телевизия СКАТ с две камери. В кадри, излъчени по въпросния канал и по Re:tv ясно се вижда как мастит участник в организацията на митинга, привиква две здрави момчета, които запречват едната от камерите. В последствие и камерата, и касетата са хвърлени от младите привърженици на правата и свободите... в кофа за боклук.

СКАТ като телевизия и "Атака" като партия са безкрайно далеч от моите разбирания съответно за професионализъм и за идеи. Това обаче не може да означава, че в България няма проблем да се нарушава правото на информация, правото на коментар и правото на отразяване на дадено събитие. Оказва се, че днес в България се правят агитации за избори за европарламент на турски език (при цялото ми уважение към Република Турция, тя не е член на съюза), и - нещо повече - при опит за отразяване на тези агитации, се упражнява насилие срещу медии, подкрепящи политически опоненти.

В Народното събрание случаят бе отразен с по няколко реплики...

Срам ме е, че живея в тази държава. Срам е, че у нас - 20 години след падане на диктаторския режим, все още са възможни подобни репресии. Срам ме е, че партия, която има в името си думите "права" и "свободи", е толкова далече в действията си от тези думи, и в същото време... съшата тази партия отново ще събере достатъчен процент, за да участва в следващия парламент - и може би в управлението на държавата. Срам ме е и от мълчанието по въпроса на политическите им партньори - БСП и НДСВ. Вярно е, че и двете партии са свързани с личности, които имат извънредно богат опит в потъпкването на правата и свободите... И все пак би трябвало да се претърпели някакво развитие. Би трябвало... Но уви!

Няма коментари: