14 май, 2009

Тютюн



Идеите за тотална забрана за тютюнопушенето на обществени места не е нова, но в последните дни се разшумя отново около нея след проектозакон в този дух. Мигом пушачи, депутати, че чак и медии (например бТВ) ревнаха как по този начин се нарушават правата на потребяващите цигари. А какво да кажем за другите? За тези, които по неволя са пасивни пушачи, тровейки се с дима, който е навсякъде - по улици, клубове, че чак и в обществения транспорт. Нека погледнем обективно на нещата и признаем, че потребителите на цигари са силно зависими. Според някои застъпници на марихуаната например, за леки наркотици могат да се признаят тревата, кафето и шоколада, а за тежки - алкохол, цигари, кокаин и хероин. Дори да приемем, че това е малко силно твърдение, безспорно тютюнопушенето е състояние на пристрастеност. Колкото и да се разказват истории от типа на "дядо ми пушеше по 3 кутии на ден и умря на 102 години, орейки нивата", цигарите са повече от вредни за здравето и оранизма. Нека пък след десетилетия стриктно спазване на правата на пушачите, сега се помисли и за тези на по-здравословно живеещите хора. В крайна сметка тютюнопушенето не е само собствен избор и личен акт - то вреди и на тези, които са предпочели да нямат вкус на пепелници в устата. Тоест платформи като "Организмът си е мой, ще си го третирам както искам" не са докрай коректни. Остава управляващите да намерят смелост да прокарат преди избори ограничението на цигарите в държава, която е в челните списъци по потребление на тютюн в Европа. И, разбира се - личната си зависимост.

4 коментара:

Димитър каза...

Тц, няма да стане...

Unknown каза...

Аз лично нямам нищо против да се забрани пушенето, както това стана в Саксония, но не по идиотски радикалния начин, който е замислен - абсолютно на 100% навсякъде с изключение на собствения ти дом. Това е идиотщина. Ти имаш право да не бъдеш тровен от другите. Пушенето е законно, докато цигарите продължават да се продават по безпроблемно по магазините - всички магазини. Следователно, аз имам право да пуша, ако така реша и преценя. С други думи - забраняване на пушенето в обществени сгради и ресторанти, разрешаване на пушенето в нощни заведения, имащи или определена (маломерна) квадратура или два напълно отделни салона. Така и ти имаш избор, пък и аз. Демокрация сме все пак, казват.

Nik каза...

Grifon, какво е твоето предложение?

Unknown каза...

Прочети внимателно поста и ще видиш - моето предложение е да стане като в Саксония, т.е. напълно забранено е пушенето в обществени сгради. Разрешено е пушенето на открито (на улицата), забранено е пушенето на гарите, дори на откритите гари има специални, много отдалечени места за пушене, забранено е пушенето в заведенията, в които се предлага храна, без оглед на това дали са обозначени като ресторанти или не. Ако имат тераса или нещо навън - там може (тук не съм съвсем сигурен, може и в този случай да не може). Питейните локали/нощните заведения имат право да решават за себе си ако са с обща ползваема площ до 75 квадрата. При по-голяма квадратура заведението е изцяло непушаческо, освен ако няма възможност за две НАПЪЛНО отделни помещения.
Просто и ясно - такова нещо би ме удовлетворило и в България, защото е демократично и уважава свободата на избора в рамките на закона. По този начин и за теб и за мен има вариант и всичко е въпрос на избор, защото има варианти.