09 октомври, 2008

"Циркаджийският" гаф на Станишев

Премиерът слиза по стълбите с усмивка. Плясва с ръчици и посреща представителите на опозицията, понесли подписка за неговата оставка под формата на самодейни "заповеди за уволнение". Репликата, с която министър председателят се обръща към своите опоненти влиза във всички новини: "Здравейте, циркаджии!"

Здравейте, господин Премиер.

Няма да коментирам състоятелността на тази подписка, нито смисъла от нея при редовни избори само след няколко месеца. Това, което не може да остане без коментар обаче, е маниерът на господин Станишев, маниер на говорене, на поведение, на политическо държане. В тази подписка са участвали реални хора, и отношението, вложено в думата "циркаджии" автоматично се пренася към тези, които са се включили в нея. Тоест премиерът нарича част от народа си с тази дума.

Опозицията погрешно изтълкува просволутата реплика като изпускане на нерви. Няма такова нещо. Тази очевидно не изпусната, а репетирана фраза, е цинична именно заради впечатлението, че е твърде неоригинална проява на оригиналност, при това в година, в която решенията и реакциите на правителството меко казано могат да се обозначат именно с термина "циркаджийски". Списъкът с гафове, решения, намирисващи на корупция и нагла демонстрация на безотговорност от страна на господин премиера и неговия екип, е твърде дълъг, за да бъде цитиран. Демек клоунът се надсмива над клоунадата. В цялата тази циркова фиеста ще вземе да се окаже накрая, че шутът е заел най-важния стол в държавата, а на останалите хич не им е до смях.

2 коментара:

Анонимен каза...

Категорично не мога да се съглася, че изказването на Станишев е гаф. Това е изказване в рамките на тона, който Бойко Борисов и пседволидерът/съпругата му Цветанов налагат в политечиския диалог на страната. А въпросната подписка е нещо повече от цирк. Тя е пълно безумие. А фалшифицирането показва само инфантилното поведение на хората, които се канят да управляват страната и които, искрено се надявам, няма да я управляват. Премиерът Станишев имаше доста дълго умерено и пренебрегващо провокациите на ГЕРБ поведение. Само че той не съобразил нивото на политическата култура на българския избирател, характеризираща се с висока степен на първичност. Сиреч - хората искат да гледат сеир и когато по-умният отстъпва го смятат за страхливец.

Самият аз не съм сред големите фенове на Станишев. Не одобрявам значима част от управленческото поведение на кабинета му. Обаче не виждам и алтернатива на това управление на този етап. ГЕРБ - ха, та те са смешни. Може да се направи справка за кредита им на доверие в общините, където избраха техни кметове - например Пловдив, Стара Загора и Бургас. За Сливен - дума да не става, градът, който отдавна се счита за люлка на мафията. Да не говорим какъв срив се получи в Казанлък след касацията на изборите за "купуване" на гласове. Избори, които ГЕРБ спечели и на чието прегласуване останаха четвърта партия. Или пък какво става в БФС - там мафията се вихри в параметри, които карат футболните фенове и деятели да мечтая за времето на Батето. А бате ви Бойко реве ли реве като пожарна! И нарежда за всеки въпрос. Та той е гуру! Дано по-скоро успее да построи завод за боклук. И да го използва по предназначение, та да спре да вика.

Надявам се, че скоро в блога ще има и критичен/обективен пост за неадекватното и понякога комично поведение на опозицията. Все пак тя не остава по-далеч от управляващите по отношение на глуповати решения и практики.

Nik каза...

Не мисля, че изказване на фрази от типа на "циркаджии" е "умерено и пренебрегващо провокациите на ГЕРБ поведение". Ако приемем, че опозицията е смешна (което в доста голяма степен е факт), то не прави чест на управляващите да се държат по същия смешен начин. Един премиер трябва да умее да се сдържа. Мъдрият би следвал максимата "Кучетата си лаят, керванът си върви". Глупакът ще слезе от кервана и ще тръгне да се надлайва с кучетата. Особено когато керванът е килнат.

Не съм убеден, че мога да издържа това правителство да управлява още 4 години, след като корупцията явно е дълбоко вкоренена в огромната част от представителите му. А когато след година ни управлява някоя друга невъзможна коалиция (ГЕРБ-БСП?), ще видим какви ще ги свърши. Критичен коментар за нещо, което на практика едва шава, не си заслужава да правя.