12 октомври, 2008

Италианска афера

Нравите на хората в нашата държава започват сериозно да ми писват. Поредният изблик на комплекси от наша страна изригна като вулкан снощи на националния ни стадион. Причината: присъствието на 50-ина италиански фена, дошли да подкрепят своя отбор в мача за квалификации за световното първенство. Според регистрирани в сайта hooligans.bg:

"Италианските ултраси продължиха с бруталните си изцепки и запалиха откраднатото българско знаме, което свалиха от оградата на сектор "Г" преди срещата. Феновете на ЦСКА реагираха веднага и хвърлиха мощни бомби към тях, но полицията влезе в сектора и опита да разтърве разразяващото се меле.

Още има се възхищваваите и им правете минети !

КУР за ИТАЛИЯ"


Интересно е че у нас полицията не взима мерки срещу подобен род хулиганства, а оставя с тях да се саморазправят феновете по най-свинския начин.


Логото на сайта hooligans.bg, който прокламира футболното хулиганство с лек националистически оттенък

Много искаме да ни приемат като пълноправни членове на ЕС и се сърдим на леко пренебрежителното отношение, с което на запад гледат на нас. Миналата година имаше възмутени, че италианският политик Филипо Пенати поиска визи за българите в страната му, въпреки членството в съюза. В същото време обаче не се свеним да изливаме агресия върху напълно непознати, без основание, или пък с жалкото основание, че за момента май-май нямаме много шанс да се класираме за първенството. Но имаме всички основания да влезем в новините - пак с негативен оттенък към нас. Показателно е, че ако изпишете "хулигани" в галерията на гугъл, първите няколко десетки снимки са почти изцяло посветени на футболните фенове.


Футболната агитка "Ariana Boys". Снимка: hooligans.bg

Подобни спортни запалянковци има навсякъде. Мерки срещу тях - също, макар и в България те да са с по-скоро пожелателен характер. За мен проблемът е, че това е просто поредният пример, в поредица от хиляди, че у българите кипи агресия, която не ни прави чест, и като цяло сме комплексирани, недружелюбни и нецивилизовани. Все повече заприличваме на някакво проскубани, озлобени и диви аборигени, попаднали в цивилизацията - и колчем някой се приближи към нас, започваме да ръмжим. После се чудим защо ни искат затворени в клетки.

Няма коментари: