13 октомври, 2010

Нация менте



Месо? Едва ли...

"Соя вместо месо" е стар търговски трик, който вървеше успешно години наред. С въвеждането на Стандарта "Стара планина" държавата направи опит да осигури на гражданите си избор. Това е смисълът на капитализма - има от всичко по много и всеки купува според възможностите си. Оказа се че у нас хората са готови да похарчат повече пари за гарантирано добър продукт. Уви, в България гаранция за нищо не може да има - и в случая не държавата ни е крива. Криви сме си самите ние. Оказа се че четири фирми, три от които основни на пазара, включително "Сами-М" и рекламираните като производители на "кренвирши от месо" - "Сачи", са продавали продукти под знака на "Стара планина", отново влагайки соя в тях. Горчивият вкус в устата ще остане дълго - защото за пореден път се потвърждава мнението, че мисленето у нас продължава да е извън всякакви приемливи норми. Защото същите хора, които произвеждат месни продукти без месо, се оплакват от ония, които злоупотребяват с държавни средства, които пък с тях си купуват фалшивите им продукти.



Безмесните месни продукти са само един пример от безкрайната поредица тъжни доказателства за "лошия материал" - фраза, която толкова разгневи медии и граждани преди време. Ние сами си причиняваме всичко, от което се оплакваме. И никое правителство, ляво или дясно, не ни е криво за това че работим за пари под масата, че подкупваме полицаите когато ни хванат да нарушаваме закона, че си хвърляме боклука по улиците и така нататък, и така нататък - това изречение на практика може да продължи безконечно.

Разбира се, не бива да се учудваме че в държава, в която хора като Алексей Петров посрещат VIP-гости в луксозния си дом под домашен арест, в която неясно как забогатели хора живеят в стотици незаконни сгради, в която лекарите и преподавателите са сред най-корумпираните професионалисти, ядем месо от соя. На нация-менте й се полагат продукти-менте. Да ни е сладко!

1 коментар:

anubis каза...

Това са глупости:

"С въвеждането на Стандарта "Стара планина" държавата направи опит да осигури на гражданите си избор."

Нека аргументирам защо. Когато говорим за КАЧЕСТВО НА ХРАНА, значи следва да се въведе стандарт, под който НИКОЙ да няма право да пада. И не само това, но за всеки тарикат, произвеждащ храна, който падне под този стандарт, да следва изхвърляне от пазара с храна за постоянно, освен огромна глоба. И налагането на този стандарт да е свързано със замразяване на цени. Като е решил търговецът, че саламът му с тези и тези продукти струва Х лв, да не може да спекулира да си качи цената за същия продукт със същите заявени пред купувача от производителя продукти с оправдание "защото се бил качил стандартът". Ако е съвестен и е ползвал качествени продукти, стандартът не трябва да го бърка при въвеждането му. А ако не е съвестен, да стане такъв или да фалира.

По отношение на това:

"Ние сами си причиняваме всичко, от което се оплакваме."

Отказвам да се призная с вина за далаверата "Стара планина". Със сигурност си има виновни, да. Те са тези, които пробутват псевдостандарти. Има си съд. Да се самосезира, ако си е на мястото. А ако не е, тогава думички като държава и капитализъм, няма смисъл да се споменават, нали така.