05 ноември, 2009

Адът на раята

Според изследване по повод 20 години от падането на Берлинската стена в България едва 52% одобряват демокрацията. Петдесет и два процента! Това означава, че всеки втори в държавата се обявява против този начин на държавно устройство. Изтръпвам, като си помисля колко страшно всъщност е това. Оказва се, че броят на хората, които не осъзнават потребността от свобода, този уж изконен човешки стремеж, е опасно голям. Пораженията след 500 години робство явно са по-големи, отколкото си даваме сметка. И нищо чудно - преди да се сменят и три поколения след независимостта ни от Османската империя, хората в България се оказват под ново владичество - комунизма. Каквито и наченки на свободни и мислещи хора да е имало, с избиването на значителна част от интелигенцията и издигането на унифицикацията като висша ценност, българите отново са третирани като рáя - безгласна и, по-страшното, бездушна. Най-страшното поражение от комунизма е пропагандното втълпяване на псевдо ценности. Всеки втори у нас е съгласен да замени демокрацията с една фалшива обществена сигурност, в която престъпността е ограничена, но правото да изкажеш мнение е престъпление... В която хляб има за всички, но възможности - само за избрани. В която таваните са ниски - и в жилищата, и в развитието. Този триумф на глупостта, това тържество на стремежа към почти ситите стомаси и напълно кухите глави, към празните лозунги и жалкото живуркане, са ужасна диагноза на едно болно общество. Ужасява ме мисълта колко малко трябва на днешното малцинство от 48% да се превърне в мнозинство, и какво би последвало от това. Започвам да си мисля, че ние като нация не сме пригодени да живеем нормално. Моделиране сме да бъдем рáя - дори почти век и половина след като са спрели да ни наричат така...

11 коментара:

Анонимен каза...

Хайде недей изтръпва излишно и се замисли. Постинга ти звучи черно-бяло. Света е доста по-шарен. Така любимата ти дума свобода е доста относително понятие, както и прословутата думичка демокрация. Не бързай да обявяваш хората за рая, само защото имат друга ценностна система.
И сега възможностите са за избрани, просто не е толкова явно. А и причините за неодобрението на "демокрацията" са пределно ясни. Какво е нормално и какво не е дефинирано единствено от принципите на конкректна обществена структура или социална група, не е абсолятна категория. Също така не мисля, че за каквото и да било може да се говори с такава категоричност.
Прочети си учебника по история, но без коментарите.
И....нищо лично, както казват в американските филми. Бъди здрав.

Nik каза...

Скъпи Фродо, след като не харесва демокрацията иди в някоя тоталитарна държава - сега имаш свободата да го направиш. да видиш какво е наистина черно и бяло ;)

Анонимен каза...

Струва ми се, че съм живял доста по-дълго от теб в тоталитарна държава, знам и и жилото и меда.
Не помня в коментара си да съм изразил някакво лично мнение какво точно предпочитам, какво харесвам и какво не. Просто ти показах, че си излишно категоричен към инакомислещите.
Ама ти пак черно-бяло, веднага побърза да ме сложиш в съответното чекмедже.
А бъдещето е Божа работа, надявам се поне да не си прогресист като начин на мислене, тогава лошо.

Nik каза...

Друга хубава придобивка на днешното време - свобода на изразяването ;)

Алиса каза...

Свободата да пишем и говорим това, което мислим всъщност е едно от малкото истински неща, които се случиха след края на соца. Да, много българи не одобряват системата, в която живеят. Официално тя се нарича "демокрация", но не е. В действителност никой от нас не е живял в демократично общество и съответно не може да прецени харесва ли му. Пародията, в която ни принуждават да участваме е просто една помия.

Nik каза...

Но доколко за това са виновни "те" и доколко - самите "ние"? Аз не твърдя, че живеем в идеалната обществена система. Твърдя, че ако не ни харесва една вариация на нещо, това не означава че самото нещо трябва да бъде отречено по принцип.

Анонимен каза...

Както и преди така и сега Бърборковци много а за работа ги мяма.Където и да си каквато и система на управление да има трябва
да се работи а вие само Бърборите.

Анонимен каза...

ЕБИ СИ МАЙКАТА! Има свобода на словото нали ебете си майката :) На кой не му понася да се изнася!!!

Анонимен каза...

Демокрацията е начин на мислене, начин на управление, начин на живеене. За да стане всичко това реалност е необходимо много труд от страна на тези 48%, та да им повярват останалите 52%. Демокрация в бедна държава ..... малко трудно. Поне младото поколение разбра какво е първоначално натрупване на капитал.

Анонимен каза...

Кога точно чистия капитализъм се прероди в демокрация с пазарна икономика?Преди падането на Стената или след това.И кое в същност наложи тази мимикрия?Режима,в който живеем е резултат от научните упражнения на ренегата Ж.М.Ж.,които за по сигурно изпрати семейството на дъщеря си да живее във Франция,за по-сигурно.Защото простотията му вече се материализира.

Анонимен каза...

Благодаря за един интересен блог