31 август, 2009

Мадона на живо: като икона



26 години след като светът за първи път чу за Мадона тя стъпи на българска земя. И концертът й тук ще се споменава поне още толкова време. Междувременно от 1983-та насам тя някак успя да се превърне в най-голямата звезда на планетата, да промени доста представи за поп културата, да революционизира видеоклипа като арт форма, да изпее/изпъшка някои от най-запомнящите песни в историята, да повлияе на танца, да направи това-онова за жените и гейовете, да измисли няколко момента, от които на мнозина все още им настръхват косите... О, да - и да промени поп концерта като концепция, довършвайки с гигантски нововъведения започнатото от хора като Дейвид Бауи. Тия дни чух какви ли мнения за Мадона. Съдържанието им няма кой знае какво значение, важното е че на 51 тя все още буни духовете като никой друг. И ако се съди по енергията, с която се подвизаваше на сцената, изградена на стадион "Васил Левски" скоро няма да се отървем от нея.



Всъщност и най-големите й критици трябва да признаят, че с Мадона никога не е скучно. Понякога е весело, понякога - шокиращо, друг път - чак неудобно от това какви ги върши. Но не е скучно. Спектакълът на Мадона беше чистото забавление и успяваше да подразни всяко познато сетиво. При това Sticky and Sweet далеч не е най-силното й представление.

Мадона в България за някои беше сбъдната мечта. За други - просто поредния концерт у нас. Истината е, че след като тя е стъпила тук няма артист на земята, който да не може да дойде. Истината е, че никога в България който и да е изпълнител не е пълнил стадион така, че да няма къде да се стъпи дори по трибуните.



Виждал съм няколко пъти Мадона на живо и тя никога не е била толкова щастлива от отзвука, който получава от своята публика. Раздаде се на 100% и получи заслужени аплаузи. За невежите: не, тя не пее не плейбек и не, тялото й не е плод на пластичната хирургия. Мадона е продукт на собствената си амбиция и интелект. Мнозина казват, че нямала талант на певица. И тъкмо това е за уважение - една не особено надарена певица и танцьорка успява да завърти света около себе си. След смъртта на Майкъл Джаксън фактите са прости: тя е най-голямата в тази култура. В събота просто видяхме защо това е така.

Мадона е воин, който рядко губи битки и лично аз съм безкрайно доволен, че българската публика имаше шанса да се докосне до завидната й творческа мощ, професионализма и енергията й. И да се убеди колко необяснимо по-красива и харизматична е на живо. Така че не бързайте да я отписвате! I gues she'll die another day...

Няма коментари: