08 ноември, 2008

Пробуждането?

След 20 години полубудна кома, българското кино най-сетне има какво да каже. Филми като "Дзифт" и "Баклава" не само предизвикаха дискусии, но и за първи път от много време насам вкараха българските зрители в киносалоните заради прожекция на български ленти. След рязкото покачване на качеството в последните години първо в музикалните клипове, после в рекламите и накрая в тв предаванията, създавани у нас, дойде ред и на седмото изкуство. Ако доскоро кинаджийските опити в България предизвикваха отначало възмущение, а после и безразличие, в последните години определено се наблюдават първите стъпки към едно потенциално възраждане.



Поредната от тези стъпки е включването в програмата на платения филмов канал HBO на две документални продукции, произведени в България. “Георги и пеперудите” и “Проблемът с комарите и други истории” са част от поредицата “Без цензура”. Първият бе излъчен преди два дни, а вторият ще може да се гледа на 13 ноември.

Наред с това фестивали като "Любовта е лудост" и позападналия "Златна роза" вече имат друг облик. С подобряването на живота у нас - логично - се подобрява и качеството на изкуството. А, както всички знаем, киното е скъпо удоволствие. Радвам се, че най-сетне започваме да можем да си го позволим!

Няма коментари: