26 януари, 2011

Време за оставки, време за избори


Фотография: вестник "Дневник"

Поредната порция записи, истински или фалшиви, са ясен знак за едно - време е за предсрочни избори. Това е единственият начин да се прекрати тази потресаваща сага, която очевидно цели всеки и всичко в политиката у нас да се подведе под знаменателя "всички са маскари".

Аз, който никога не съм бил сред привържениците на личността на Бойко Борисов, година и половина след встъпването му в длъжност, съм категоричен че това е най-адекватното правителство, което е управлявало България от 22 години насам. При хилядите забележки, които имам към кабинета, всяка друга алтернатива в момента ми се струва отвратителна, опасна или смехотворна.

Истината е, че дори записите да са реални, те показват нещо, което далеч не е ексклузивитет за настоящото правителство. Точно от БСП да се обаждат в точно тази аитуация е просто неморално.

При всички положения обаче това е очевидно поредна, но не и последна атака, която поставя държавата в позиция, която вреди на всички. За това е време хората да заявят доколко тази верига от СРС-скандали е решаваща за отношението им към управляващите. Най-бързият и демократичен инструмент за това са изборите. Неудобно е, не им е сега времето, ще излязат прекалено скъпо и ще забавят много от процесите в държавата, но в демокрацията това е логичното, което трябва да се направи.

Иначе е забележително мащаба на удара, който твърде вероятно идва от страна на Алексей Петров. Това е добра демонстрация какво става, когато се посегне на определени среди в България. Искаме ли те да са силните утре, е отделен въпрос.

Няма коментари: