07 декември, 2010

Изборът на новото поколение

Много се плю и критикува есенният "благотворителен" сезон, който спретнаха bTV и Нова. За пореден път обаче стана ясно, че нещата в някоя сфера могат да потръгнат едва след като медиите се заемат с проблема. 21 години след края на тоталитаризма и десетки хиляди деца, погубени в институции през това време, държавата и обществото най-сетне направиха първата крачка към създаването на адекватна институция и премахването на Домовете за медико-социални грижи за бебета до 3 години.



Инициативата, подета от Уницеф и bTV, постигна и неочакван резултат - именно децата, растящи в семейства, я подкрепиха най-активно. Може би новото поколение не е чак толкова лошо, колкото се опитват да го изкарат предшестващите го. Да, те може и да не знаят какво е Марианската падина, да не са сигурни кой е Дориан Грей, и да се чудят какво се е случило на 10 ноември, но пък в други отношения се държат по-зряло от родителите си. Може би защото не са обременени от ограниченията в мисленето, поведението и правото на мнение, с които ние, по-възрастните, сме закърмени. Вместо да плюят и се чудят (абсолютно безпочвено, между другото) кой колко краде от даренията им, те проявиха завидни организаторски и идеен ентусиазъм, и събраха значителна сума. А това е инвестиция, много по-смислена от много други харчове, за които на драго сърце си даваме парите.

"Великолепната шесторка" приключва днес, но резултатите от шоуто предстоят. Те ще са валидни много след като критиките по форуми затихнат и много след като групите "против цинизма" на предаването спрат да съществуват. И когато хората в България започнат да мислят нещата, които бяха изказани от световно успели българи и чужденци по повод обявената в шоуто кауза:


1 коментар:

Иван каза...

Медиен натиск е задължително, но не достатъчно условие за да се случи така, че някоя държавна институция да се мръдне да свърши работа в полза на обществото, а не на себе си.
Макар че резултата от 'благотворителния сезон' може да се нарече положителен, на мен лично този вид благотворителност, която ти се навира в лицето ударно преди коледа ми е малко дразнеща и си признавам, че сменях канала като попаднех на нея.
Но явно така трябва да се прави в държава, в която в прайм тайма дават турски сапунки, паркирането в тревата и на местата за инвалиди пред хипермаркета общоприета практика, а основната цел на народонаселението е да 'прекара' държавата или комшията - както дойде.