26 юни, 2008

Не бъдете “нормални”, бъдете морални

Ако има нещо, към което изпитвам крайна нетолерантност, то са проявите на такава. Политическото джудже Боян Расате тези дни за пореден път се хвана като удавник за сламка по някакъв повод, за да демонстрира своята. На няколко фронта.

На 28 юни самоцелно съществуващата организация "Джемини" организира първия софийски гей парад. Лоша и излишна идея, но това е друг въпрос. Парадът вероятно щеше да мине без много шум, ако мъ-ъ-ъ-ничкият Расате не реши да се възползва от това събитие и да вдигне шум около себе си. Оглавяваният от него Български национален съюз призова за "контрамерки" срещу парада.


Статуя на глупостта. Снимка: вестник "Сега"

Но на война като на война. Бой навсякъде.

Най-напред партията обяви, че всички гейове са педофили, а всички педофили – алкохолици. После нареди колегите си политици, обявявайки, че “гейове има навсякъде (без БЗНС?)”, а “в ДПС също няма гей-скандали, но подобни практики в Турция са нормални”. След това мъдро географо-политическо изказване парадът на глупостта, оглавяван от Расате продължи.

“България се управлява от хомосексуалисти. Ние не се чувстваме длъжни да спазваме закони, създадени от тях”, отбеляза господинът в сутрешния блок на Нова телевизия. По бТВ пък той се затрудни да даде определение за “толерантност”, но каза, че е нетолерантен към всичко, което не е “нормално”. По думите на Расате: "Ненормално е всичко, различно от това, което мисли мнозинството”. Следвайки тази логика, трябва да заключим, че той самият, както и неговата партия, не са нормални,тъй като мнозинството гласоподаватели масово не му гласува доверие, според което и да е социологическо проучване.


Гей парадите в западните страни демонстрират правата на еднополовите двойки. Подобно на карнавалите, навсякъде по света те са повод за купон на всички, независимо от сексуалната им ориентация.

Изявите, проповядващи нетърпимост, продължиха и извън телевизиите. В София бе организирано шествие, на което се раздаваха флаери, проповядващи омраза към “педерасти и педофили”, а сред тълпата имаше младежи, крещящи: “Да избием всички педали!” В същото време същите тези хора твърдят, че очаквания гей-парад ще смути обществения ред.

Изобщо не съм убеден, че всички гейове са педофили и алкохолици. Убеден съм обаче, че човек, който призовава за неспазване на законите и проповядва насилие срещу определена група от хора, е извън закона. Особено в държава, член на уж най-демократичната общност в света – ЕС. Расате твърди, че се страхува да не би дъщеря му да се подведе от лошите какички на парада и един ден да му се върне със снаха. Аз се боя, че децата на другите хора се възпитават в нетърпимост към различните, независимо дали става дума за хомосексуални, друговерци, хора от различни раси и прочие.


Какичките, от които трябва да се пази Бояновата щерка

Ние все още носим у себе си белезите, нанасяни от едно рестриктивно към различните общество. Остава да си зададем въпроса в каква държава искаме да живеем – в такава, в която всеки може да прави каквото му е угодно, стига да не пречи на другите, или в такава, в която ако попаднеш в нечии представи за различен, трябва да страдаш.


Ако в цялата история има нещо сбъркано, то това са идеите на Расате.

Всъщност Боян Расате направи за гейовете много повече, отколкото “Джемини” със своя парад. С поведението си на политически и морален инфантил, той отблъсна мнозина от псевдо-идеите, които проповядва. И все пак е жалко, че все още живеем в държава, в която търпимостта и толерантността са термини, подлежащи на дискусии… И то водени с участието на деградирали морално и интелектуално типажи от типа на Боян Расате.

Пародийното поведение на Расате в студиото на бТВ:





2 коментара:

Анонимен каза...

Тези мероприятия имат много малко общо с LGBTs.

Анонимен каза...

А аз мислех, че живеем в 21 век в страна от ЕС. Какви са тези остарели разбирания?! Как може да се слага толкова голяма група от хора под общ знаменател, определяйки ги като педофили и алкохолици???