01 юни, 2008

Смях се сипе на парцали (или как тестовете за матура вече се знаят от всички)

1 юни, 00:26 часа
След точно 7 часа и 30 минути започва така дългоотлаганата матура за випуск 2008. За да се достигне до този сюблимен момент, служители, служащи и прочие чиновници от Министеството на образованието и науката, начело с ресорния министър, изприказваха тонове глупости, направиха тонове експерименти и в крайна сметка достигнаха до резултат, който - ако реша да съм мил - ще нарека посредствен. Идеята за матура, при която за 0 верни отговори се пише оценка "среден" e чисто вдъхновение, което може да създаде новия Джоузеф Хелър.

Като своеобразен връх на хаоса, наречен матури, е разпространяваният от няколко часа rar документ из интернет, носещ конспиративното име top secret. Оказва се, че "тайната" е достъпна за всеки ученик. В архива се съдържат шестте варианта на тестове, един от които ще се падне идната сутрин. Ето първите страници на всеки от тях часове преди началото:

За да видите пълния размер на документа натиснете върху снимките

Вариант 1


Вариант 2



Вариант 3



Вариант 4



Вариант 5



Вариант 6



Пълният вариант на тестовете: http://www.sendspace.com/file/l853lg

Ако се окаже, че тези документи са истински, то какъв по-добър подарък за доскорошните абитуриенти послучай първи юни...

UPDATE (01.06.11.16 часа): Според твърдения от Варна, на матурите се е "паднал" тест, комбиниран от различните варианти, които изтекоха вчера. Авторите и огромната част от въпросите са същите, но поднесени в разбъркан ред.

UPDATE 2(01.06.12.42 часа): Второ потвърждение дойде от ученик, който се свърза с мен, за да ми каже, че част от публикуваните във вариантите вчера въпроси съвпадат с дадените днес на теста. Според "wertyusa": "Някои въпроси днес съвпадаха с тези от topsecret. Снощи засичам линка ти в днес.бг, влизам в блога ти и дръпнах рар файла.До 6 сутринта уча вариантите, отивам днес...и някои от въпросите ги имаше.С лекота ги минах.Мисля, че се справих."

12 коментара:

Анонимен каза...

преди малко излизам от матура и не се падна нито един от вариантите тук

Unknown каза...

Ами, не съм много сигурен, че точно това са вариантите... Най-малкото, за коментар се е паднал откъс от ,,Шибил", а тук въпросите за кометар са съвсем различни. Да не говорим, че форматът изобщо не прилича на този, в който са примерните тестове от сайта на МОН ... По-скоро това ми прилича на поредния слух, който циркулира из нета...

Nik каза...

Възможно е това да е така, факт че тези документи се разпространяват из интернет от вчера. Предполагам, че до няколко часа всичко ще е ясно.

Анонимен каза...

Хора, не гледайте вариантите повърхностно! Въпросите са смесени от всички 6 теста, имаше много, които съвпадат! Мога да дам примери!!:

36. Образът на коя героиня е тясно свързан с идеята за съпружеска вярност?

А) Албена от “Албена”
Б) Ирина от “Тютюн”
В) Ралица от “Ралица”
Г) Милка от “Под игото”

34. Епизодът, в който сюжетното действие в епическата творба достига своята връхна точка, се нарича:

А) кулминация
Б) оксиморон
В) завръзка
Г) алегория

Анонимен каза...

аз съм девойката от варна, която съобщи, че тестът беше комбиниран. ми кво да ви кажа, същинска пародия. всички въпроси бяха изкарани от 6-те теста, които "лийкнаха" снощи (с изключение на 3-4 най-много). да не говорим, че по елитните гимназии, които се борят за по-висок бал и престиж, учители и квестори влизат и директно диктуват верните отговори. скапаното ни правителство едно нещо не може да проведе като хората. всичко е пълен фарс!

Анонимен каза...

п.п. авторите съвпадаха с онези от изтеклата информация.само вазов го нямаше. иначе произведенията бяха сменени, но по начин на анализиране си приличат. смисловият стълб, около който са изграде сюжетите на "албена" и "шибил" от йовков например са едни и същи. съдбата на героите - също. ко можеш да анлизираш едното произведение, няма начин да не успееш да анализираш и другото.

Анонимен каза...

Сега ако някой каже къде са вариантите за Английски ще е супер. Истината е че въпросите наистина бяха сборни от тези 6 варианта и авторите са същите... Така,че все пак полза имаше

Анонимен каза...

Аз, естествено, ще подкрепя името на колегата Анонимен преди мен. Ако някой има въпросите от Английския утре - да ги даде!

Анонимен каза...

Даите и някои вариант за матурата по история :)))))

Анонимен каза...

и аз съм на английски утре. :)

Nik каза...

Успех на всички! :)

Анонимен каза...

Абе хора, няма ли инфо за матурата по История???