04 януари, 2010

"За" и "против" Аватар



Новият филмов спектакъл на Джеймс Камерън има отлични шансове да се превърне в поредния "най-..." в достатъчно отношения, включитело финансови. Съдбата му удивително напомня тази на предходния му игрален триумф - "Титаник". Всъщност двата филма си приличат по много повече критерии от трайното настаняване на върха на класациите. Въпреки че на пръв поглед нямат нищо общо, "Аватар" и "Титаник" са един и същи продукт, поднесен в коренно различни опаковки. По-любознателните от вас сигурно знаят, че в САЩ отдавна са измислени няколко основни драматургични схеми, изградени по минути, които просто се пълнят със съответното сюжетно съдържание. В това отношение "Аватар" е като по учебник - той е тоталното клише, облечено във впечатляваща визия. Има си всичко, което ще видите и в "Титаник" - ощетен протагонист, който среща невъзможната любов в първоначално необичайни, а после екстремни обстоятелства, покровителстващи ги персонажи, пречки в лицето на настоящи любовни партньори, сюжетни и декорни завои, преосмисляне на ценностите и сблъсък с гигантско бедствие.

По отношение на случващото се "Аватар" не успява да каже нищо ново. Хубавото е, че не се и опитва. Големият плюс на филма определено е уникалната визия, осъществена в студиото, създало незабравимия филмов образ на Ам Гъл. Този път стотиците майстори от Weta Digital са измислили цял свят, преливащ от непознати цветове и форми, които превръщат клишето в пищна феерия, поднесена в 3D формат, която в действителност няма аналог в историята на седмото изкуство. Оттук нататък стандартите за филмова визия са променени завинаги - и си мисля че това, което днес събира милиарди долари по света, след недълго време ще бъде условие за един успешен филмов проект. Харесваме или не "Аватар", още с излизането си той се настанява във филмовите енцикопедии - а колко кино произведения могат да се похвалят с това?!

5 коментара:

Анонимен каза...

И се връщаме на извечния въпрос - формата или съдържанието?

Димитър каза...

Снощи гледах "Аватар" и ето какво написах по въпроса...
http://zhelev.there4you.org/?p=203
На въпроса ти - За "Аватар" като ефектен филм по отношение на екологичната тематика, иначе съм скептичен по сюжетната линия и фантастиката... Всъщност съм си написал мнението.

Bla каза...

Bye-bye, "Titanic".

Анонимен каза...

"Аватар" само доказва колко добър филм е "Титаник" - във всяко отношение.

Анонимен каза...

тцтцтцт...как може да си приличали двата филма просто незнам...различни са и носят различно послание
Аватар просто показва нескрития смисъл,което даже и едно дете да разбере!Трябва ли да е някаква свръх заплетена загатка,която само философи и учени да могат да разберат?Красив филм с голям замисъл-алчността на хората,които унищожават всичко за пари
зрелищен е,да!Но не само това му е големия плюс
леко казано е само "филм"...